TT-Ekonomi

Expert: Carlström olämplig som ordförande

TT-Ekonomi Artikeln publicerades

Fingerprint Cards kontroversielle huvudägare Johan Carlström föreslås bli styrelseordförande i bolaget. "Inte vad aktiemarknaden vill höra", säger en expert. Men Carlström själv säger att han är felaktigt åtalad och att det därför inte finns någon anledning att avstå.(TT)

Det hör inte till vanligheterna att en person som är misstänkt för insiderbrott föreslås bli styrelseordförande, och dessutom i samma bolag som de misstänkta brotten kan ha skett.

– Vi övervakar löpande hur bolagen uppfyller både våra noteringskrav samt riktlinjerna om god sed på aktiemarknaden för att upprätthålla marknadens förtroende, säger David Augustsson pressansvarig på Stockholmsbörsen till sajten e55.se.

Johan Carlström säger i en intervju med nyhetsbyrån Direkt, enligt Dagens industri att Stockholmsbörsen skulle kunna ha några invändningar. Samtidigt konstaterar han att Hexagons vd Ola Rollén satt som aktiv vd under hela rättegången mot honom.

– De har ju ett prejudikat redan där, säger Carlström.

God sed på aktiemarknaden

Enligt Augustsson finns det anledning att titta närmare på förslaget att välja Carlström till styrelseordförande, från perspektivet god sed på aktiemarknaden. Det är däremot inte en fråga som ligger inom börsens ansvarsområde och därför har Fingerprint Cards uppmanats att ta kontakt med Aktiemarknadsnämnden, som är marknadens självregleringsorgan och verkar för god sed på den svenska aktiemarknaden.

Johan Carlström har tidigare varit vd för bolaget och även suttit i styrelsen. Han är fortfarande misstänkt för grovt insiderbrott även om delar av misstankarna lades ner i höstas. Själv tycker han inte att det finns några problem med hans nya uppdrag.

– Jag anser mig felaktigt åtalad och jag är inte dömd för någonting. Det finns ingen anledning till att jag inte skulle kunna sitta i styrelsen. Vi har testat det här med flera jurister och det finns inget legalt hinder", säger Carlström till nyhetsbyrån Direkt.

Rättegång i november

– Jag kan inte riktigt hitta ord för att beskriva hur orimligt det är. Bolaget behöver ordning och reda, en stark styrelse och en stark ordförande. Att då föreslå en storägare som är under utredning för insiderbrott är högst olämpligt, och ganska föraktfullt mot övriga ägare i bolaget, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

Åtal mot honom väcktes redan 2015 och rättegången är planerad till november i år efter att ha skjutits upp flera gånger.

TT har pratat med Ekobrottsmyndigheten som inte vill kommentera Carlström som eventuell ny styrelseordförande framöver.