TT-Ekonomi

Alibabas grundare Jack Ma avgår

TT-Ekonomi Artikeln publicerades

Den kinesiska e-handelsjätten Alibabas grundare, Jack Ma, avgår som ordförande för företaget. Den tidigare engelskläraren, som brukar säga att han blev internetentreprenör av en slump, ska nu ägna sig åt välgörenhet med inriktning på utbildning.(TT)

Kinas rikaste man, Jack Ma, avgår som ordförande för Alibaba på måndag, samma dag som han fyller 54 år. Han lämnar då över styret av det Alibaba som han startade 1999 och som sedan dess vuxit till att bli världens största e-handelsbolag.

Jack Ma, vars kinesiska namn är Ma Yun, säger till The New York Times att han ser avgången som "början på en era", snarare än ett slut. Han ska nu ägna sig och välgörenhet med inriktning på utbildning, vilket kan tyckas logiskt med tanke på Mas bakgrund som engelsklärare på universitetet.

Gates fotspår

I en intervju med Bloomberg säger Jack Ma att han vill följa i Microsoftgrundaren och filantropen Bill Gates fotspår.

– Jag har mycket att lära av Bill Gates. Jag kan aldrig bli lika rik, men en sak jag kan göra bättre än honom är att dra mig tillbaka tidigare, säger Jack Ma.

Ma har ofta sagt att han blev it-entreprenör av en slump. 1999 lämnade han sitt lärarjobb efter att ha upptäckt internet och sett de handelsmöjligheter som datanätverket kunde innebära. Han övertygade sina vänner att ge honom totalt 60 000 dollar, vilket blev grundplåten till e-handelssajten Alibaba, som han till en början drev från sin lägenhet i staden Hangzhou.

Dans och kung-fu

I takt med att Alibaba expanderat har också Jack Mas popularitet bland företagets anställda och användare växt. Han jämförs ibland med Apples grundare Steve Jobs, även om han sägs ha en mer öppen ledarstil.

Han har blivit känd och omtyckt exempelvis för att ha framfört ett Michael Jackson-inspirerat dansnummer på Alibabas firmafest häromåret och efter att ha producerat och agerat i en egen kung fu-kortfilm.