TT-Ekonomi

Aktier steg när Trump pratade vapenkontroll

TT-Ekonomi Artikeln publicerades

Vapentillverkarna American Outdoor Brands och Sturm Ruger & Companys aktier steg under torsdagen efter att USA:s president Donald Trump förespråkat hårdare bakgrundskontroller för skjutvapen, som svar på förra veckans skolskjutning i Florida.(TT)

Den republikanske presidentens inlägg på Twitter och kommentarer betraktas som att det skulle kunna bli svårare att skaffa skjutvapen, vilket lett till förväntningar på att människor ska köpa på sig fler vapen innan nya regler införs.

– Vad Trump har sagt är en fullständig överraskning. Den rådande uppfattningen är att republikanska presidenter inte är för vapenkontroll, säger analytikern Rommel Dionisio, som täcker vapenmarknaden.

Vapenaktier steg med Obama

Under den demokratiske presidenten Barack Obama steg försäljningen av skjutvapen till rekordnivåer i USA. Människor köpte på sig vapen sedan de tänkte att regeringen skulle skärpa vapenlagarna. Masskjutningarna som ägde rum i USA under Obamas åtta år som president stärkte denna bild ytterligare, och vapentillverkarnas aktier steg ofta efter sådana händelser.

Sedan Trump valdes till president i november 2016 har rädslan för skärpta vapenlagar minskat, vilket har inneburit att försäljningen av skjutvapen har gått ner och vapentillverkarnas aktier sjunkit. Sturm Rugers aktier har sjunkit 22 procent sedan valet och American Outdoor Brands har gått ner 63 procent.

Bunkrar vapen

Trumps inlägg på Twitter och kommentarer efter skolskjutningen i Florida, om att bland annat höja åldersgränsen vid inköp av vissa typer av vapen, gjorde att vapentillverkarnas aktier steg. Sturm Ruger steg 3,6 procent, medan American Outdoor Brands gick upp 7,9 procent innan den slutade med ytterligare en ökning med 0,6 procent.

17 personer sköts ihjäl på gymnasiet i Parkland i Florida den 14 februari. En skolskjutning som har lett till massiva protester ledda av elever runt om i landet. Många av eleverna och deras föräldrar kräver skärpta vapenlagar.