TT-Ekonomi

Airbnb-uthyrare under Skatteverkets lupp

TT-Ekonomi Artikeln publicerades

Antalet svenskar som hyr ut sin bostad via Airbnb ökar snabbt. Men många skattar inte för sina inkomster, och de får räkna med att hårdgranskas av Skatteverket även i fortsättningen. Den särskilda insatsen mot uthyrare förlängs nu.(TT)

Sedan några år har Skatteverket fått upp ögonen för privatpersoner som hyr ut sin bostad via sajter som Airbnb. Inkomsterna, om de överstiger 40 000 kronor, ska beskattas. Men det är många som glömmer att ta upp inkomsten, eller som redovisar den fel, enligt en undersökning som Skatteverket gjorde för två år sedan.

– Den rapporten omfattar 250 undersökningar under 2015. Vi ser att det finns tre grupper av uthyrare - de som gör helt rätt, de som helt enkelt inte känner till reglerna, och så de som försöker att undkomma skatt, säger Henrik Kisterud, rikssamordnare för insamling av oredovisade inkomster på Skatteverket.

Mycket fel

Rapporten visade en hög andel felaktigheter - hela 60 procent fick nya omprövningsbeslut, de allra flesta innebar att uthyraren skulle betala mer skatt. Fast hur mycket skatt som staten missar kan ingen säga.

– Nej, det finns ingen statistik på det, inte hur många uthyrare som finns totalt, eftersom de inte behöver anmäla det någonstans, och inte hur många som kommer över 40 000 kronor i inkomster.

Riskerar straffskatt

De flesta som granskades hade helt struntat i att ta upp inkomsterna, eller redovisat dem fel.

– Den som betalat för lite i skatt får ett nytt skattebeslut, och kan också får skattetillägg på 40 procent av skatten man inte betalat.

Sedan dess har granskningen fortsatt, både under 2016 och 2017. Skatteverket deklarerar nu att granskningen fortsätter även i år, berättar Henrik Kisterud.

– Vi har sett att det är fler som redovisar hyresintäkter nu. Mellan 2015 och 2016 ökade antalet från 55 000 personer till 59 000.

Men uthyrningen via Airbnb ökar också, konstaterar han, så om andelen som redovisar intäkterna på grund av bättre skattemoral ökar går inte att säga.

– Jag vill tro att våra kontrollåtgärder och information har haft effekt, men vi kan inte verifiera det, säger han.

Reglerna för beskattning av hyresintäkter har blivit alltmer generösa. 2008 var gränsen bara 4 000 kronor, men den har successivt ökats på sedan dess. Nu får man för bostadsrättslägenheter tjäna drygt 40 000 skattefritt. För villor är nivån ännu lite högre, 40 000 kronor plus 20 procent av bruttoinkomsten.

Momsplikt

Men för dem som har riktigt god snurr på sin uthyrning kommer ytterligare skatt till. Den som tjänar mer än 50 000 på sin uthyrning, eller hyr ut under mer än 113 dagar per år, ska också betala moms på sina inkomster. Detta för att det ska bli konkurrensneutralt gentemot hotellbranschen, förklarar Henrik Kisterud.

Fast det är det få som gör. Henrik Kisterud uppskattar momsregistrerade uthyrare till något eller några tiotal.

– Det är ett försvinnande litet antal, det är inte många som kommer upp i sådana nivåer. Det skulle nog bara vara i storstäder där man korttidsuthyr centrala lägenheter. Det är klart att det kan finnas ett mörkertal, men det kanske bara rör sig om något hundratal, säger Henrik Kisterud.