Annons
Nyheter

Karpar fick nytt hem

– Att fiska karp? Det ger dig hela fiskeupplevelsen! Se tv-klippet i artikeln.
Nyheter • Publicerad 6 oktober 2014
Foto: Magnus Josefsson

Och nu har Kind fått en egen karpfiskesjö. 30 karpar har planterats ut i Täxlesjön i Hillared.

30 fiskar kan låta futtigt, även om alla var i trekilosklassen. Men karpen är en fisk som åldras med heder, den kan bli mer än 50 år gammal.

Annons

– Och eftersom karpen i Täxlesjön kommer att släppas ut igen efter att den fångats så kommer den att finnas där länge. Varje fisk kommer att få sitt eget namn, den som först tar upp en karp får ge den ett namn, berättar Esbjörn Johansson.

Esbjörn är FISKARE och runt honom i ”fiskekällaren” i Limmared finns ytterligare två FISKARE, Fredric Asp och Joakim Eriksson. Och är det några som ska uttala sig om fiskeupplevelser så är det denna trio.

– 600–700 timmar fiske kan det nog bli under ett år, säger Fredric.

De tre är med i Triton Specimen Group, en fiskeklubb med medlemmar runt om i Sjuhärad – inte minst i Kind. Klubben tog i fjol, med mycket god marginal, hem segern i Västsvenska Specimentävlingen. En tävling där man under ett år ska få ihop så stora exemplar som möjligt av 18 olika arter.

Killarna fastnar för en stund i de bästa fiskeminnena. Om den första laken – ”efter en halv dag i 15 minusgrader och isande vind på ?Åsunden”. Vi pratar om gäddor och gös och pimpelsiken på 4,5 kilo.

Men vi landar i karpen.

– Kommer ni ihåg när vi var ute i 240 timmar och fiskade karp. Klockan halv fyra på morgonen fick vi den första.

Joakim berättar om sitt bästa fiskeminne, en karp på 14 kilo. Och Fredric sammanfattar vad karpfiske är för något.

– Det är att bo vid sjön.

Agnet är små degkulor med skiftande färg och doft. Med hjälp av ett tungt sänke hamnar kulan på botten där karpen förhoppningsvis suger i sig den och fastnar på kroken.

Annons

Esbjörn, Fredric och Joakim har tillsammans fått ihop dryga dussinet karpar – och därmed lika många upplevelser. Upplevelser som de nu vill dela med sig av.

– Vi hade möte i klubben och ville hitta på något som också andra kunde ha glädje av I dag finns det inte många sjöar häromkring där det går att fiska karp, i Bollebygd har men en, berättar Esbjörn.

Resultatet blev beslutet att köpa in 30 stycken karpar, spegelkarpar och fjällkarpar. Aneboda fiskodling kontaktades, Länsstyrelsen beviljade tillstånd, Läggareds Fiskevårdsområde ställde upp med en sjö och penningstöd och Kinds Järn stöttade med pengar.

Och för en vecka sedan var det dags. En hemmagjord tank fylldes med 550 lite vatten och karpen transporterades från Småland till Hillared. Där den lite lagom snabbt lärde känna den miljö som ska bli deras hem i åtskilliga årtionden. Själva utsättningen kan ni följa på bt.se

– Nästa vår, eller till sommaren, är det dags att börja fiska karp i Täxlesjön, säger Esbjörn.

 

Karp

Karpen lever naturligt i Asien, men har planterats in i mängder av länder. Till Sverige kom den redan på 1500-talet. Det är en sötvattensfisk som finns i många olika varianter – fjällkarp, läderkarp, spegelkarp, koikarp, silverkarp...

Karpen betraktas som en spännande fisk och det finns en Svenska Karpklubben. Det svenska viktrekordet ligger på runt 25 kilo, medan fångster på 45 kilo noterats utomlands.

Magnus Josefsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons