Hittade grishuvud utanför moskén

Tranemo Artikeln publicerades

Det skulle bli en festdag, en högtidsdag.

Men glädjen hos medlemmarna i Islamiska föreningen försvann då ett grishuvud placerats utanför moskén.

I dag skulle eid al-adha firas, en muslimsk högtidsfest till minnet av när Gud prövade Ibrahim (Abraham). Dagen brukar kunna locka 70-80 besökare till moskén i Rosenlund utanför Limmared.

Redan tidigt på morgonen kom de första medlemmarna i föreningen till moskén. Men glädjen förvandlades till sorg och ilska när det makabra fyndet gjordes.

På en hylla utanför ingången låg ett grishuvud. Hos muslimer, och även judar, betraktas svinet som ett orent djur och griskött är förbjudet att äta.

– Det var barn med och de blev naturligtvis rädda. Varför vill någon göra så här mot oss? Vi respekterar alla andra och vi trivs här.

En grupp har samlats i moskén, en enkel, men funktionell lokal. Det är ett år sedan Islamiska föreningen i Tranemo kommun fick sin egen moské och i den blandas olika nationaliteter och åldrar.

– Vi kommer från Pakistan, Jordanien, Libanon, Egypten, Albanien, Bosnien, Syrien... Och vi bor i Limmared och Tranemo och runt omkring här.

Medlemmarna har bara gott att säga om sin moské och umgänget med omgivningen. Men för två veckor sedan slogs två fönster i lokalen sönder.

Fast den händelsen har bleknat. Värre är det med grishuvudet.

Händelsen är polisanmäld och i morse var polisen också på platsen. Rubriceringen polisen utgår ifrån är ofredande.