Annons
Nyheter

Elever från små kommuner i topp – Tranemo bland landets bästa

Gymnasieeleverna i storstadslänen klarar skolan bäst, enligt en ny mätning. Men det är små kommuner som Tranemo som drar upp resultatet.
Nyheter • Publicerad 6 oktober 2010

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har för tredje året jämfört landets kommuner vad gäller gymnasieskolan: i vilken grad eleverna fullgör utbildningen, betygssnitt, behörighet till högskolan och i vilken grad ungdomarna får jobb eller kommer in på högskola ett par år efter gymnasiet. På de olika tio-i-topp-listorna finns stora eller storstadsnära kommuner som Danderyd och Uppsala. Där finns också, i likhet med tidigare år, påfallande många små kommuner som Eksjö, Gnosjö, Ydre och Arvidsjaur.

– Det är inte alldeles enkelt att uttala sig om det, eftersom de ofta har ganska få elever. Det blir vanskligt att dra säkra slutsatser, säger SKL:s vd Håkan Sörman.

Annons

Lomma och Tranemo

De två kommuner som utmärker sig är akademikerförorterna Lomma i Skåne och Danderyd i Stockholm samt arbetarkommunen Tranemo i Västra Götaland, vars elever återkommer på flera av de olika topplistorna. SKL har inte analyserat vad de tre kan ha gemensamt, men sannolikt ett gott ledarskap, enligt Håkan Sörman:

– När vi tidigare analyserat grundskolorna såg vi att det var de kommuner som jobbade systematiskt med uppföljning av eleverna, ställde krav på alla elever och hade goda relationer mellan olika personalgrupper och politiker som lyckades bäst.

Tranemo, med knappt 12 000 invånare, har en gymnasieskola. De drygt 400 eleverna har inte det bästa betygssnittet i landet, men de fullföljer gymnasieskolan och lyckas i hög grad få jobb därefter. Den lilla skolan har sina fördelar, enligt rektor Marit Fält:

– Eleverna blir sedda och får stöd i tid. Det finns också ett väldigt stort engagemang hos personalen som jag tror är viktigt, säger hon.

Norrbotten och Jönköping

På Tranemo gymnasieskola går två tredjedelar av kommunens ungdomar – resten har valt att plugga i Borås. Men SKL:s sammanställning utgår från var eleverna är skrivna och inte var de går i skola. Varje kommuns egen insats är alltså inte så lätt att bedöma. Men grannkommuner samverkar ofta, och en jämförelse på länsnivå visar att eleverna i Malmö, Västra Götaland och Stockholms län ligger bäst till. Även Norrbotten och Jönköpings län ligger bra till, medan varken Gotlands eller Örebro län finns på någon av topplistorna.

Några av toppkommunerna

SKL redovisar i Öppna jämförelser hur kommunernas gymnasieelever presterar, utifrån bland annat fullföljd utbildning, betygssnitt och övergång till högre utbildning. Någon sammanvägd rankningslista finns inte, men Lomma, Tranemo och Danderyd återfinns flest gånger bland de tio i topp. Nedan resultat från några av de olika rankningslistorna:

Andel elever som fullföljt gymnasieutbildningen inom tre år (exklusive individuella programmet):

1 Eksjö

2 Tomelilla

3 Sävsjö

Andel elever som fullföljt gymnasieskolan inom fyra år:

1 Ydre

2 Lomma

3 Ystad

Genomsnittlig betygspoäng:

1 Danderyd

2 Övertorneå

3 Lidingö

Andel elever som etablerat sig på arbetsmarknaden två år efter gymnasiet:

1 Tranemo

2 Eda

3 Aneby

Andel elever som läser på högskola inom tre år efter gymnasiet:

1 Danderyd

2 Malmö

3 Lidingö

Källa: Sveriges Kommuner och Landsting (TT)

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons