Tillbaka till framtiden

Tema Artikeln publicerades
Hyundai ix35 finns inte längre - Hyundai Tucson har återuppstått. Den nya bilen har designats av samme man som ritade den betydligt mer framgångsrika kusinen Kia Sportage. Ska det räcka för att vända försäljningskurvan uppåt?
Foto:Anders Wiklund/TT
Hyundai ix35 finns inte längre - Hyundai Tucson har återuppstått. Den nya bilen har designats av samme man som ritade den betydligt mer framgångsrika kusinen Kia Sportage. Ska det räcka för att vända försäljningskurvan uppåt?

Hyundai fick gå tillbaka i tiden för att staka ut framtiden till årets kanske viktigaste lansering. Tucson. Så hette publikfriaren från 2005 som några år senare bytte namn och nästan försvann. Nu är det gamla namnet tillbaka, men bilen är helt ny.

När Hyundai Tucson debuterade för tio år sedan gick den direkt in på plats 44, strax bakom den bästsäljande crossovern Honda CR-V och snäppet före den andra dominanten i klassen, Toyota RAV4.

Sannolikt inspirerad av USA-framgångarna med storebror Santa Fe valde Hyundai att döpa även den mindre modellen efter en amerikansk stad med lite äventyrlig klang. Tucson är ju en känd vilda västern-stad i Arizona, medan Santa Fe är huvudstad i delstaten New Mexico.

2009 lanserades generation två av Tucson och samtidigt flyttades tillverkningen av de bilar som var avsedda för den europeiska marknaden till Hyundais nya fabrik i tjeckiska Nosovice. Men namnet Tucson stannade kvar i Sydkorea. Här i Europa blev det i stället bokstäver och siffror - ix35.

Nu var det väl knappast namnbytet som orsakade kräftgången för modellen utan snarare den nedärvda regeln att släkten är värst. Kia, som ägs av Hyundai, säljer tre gånger så många exemplar av kusinen Sportage som byggs på samma plattform fast i Zilina i Slovakien.

Jag tror att det är en utseendefråga. Hyundai ix35 ritades av förre BMW-designern Thomas Bürkle medan Kia Sportage fick sina former av Peter Schreyer, som rekryterats från Audi. Men sedan 2013 är Schreyer chefdesigner även för Hyundai - och det märks på nya Tucson.

I vilken mån Schreyer låg bakom återgången till namnet Tucson ska jag låta vara osagt men den nya bilen ser betydligt mer muskulös och bredbent ut än föregångaren. Lite som John Wayne i filmen "Rio Bravo", inspelad i just Tucson. Släktskapet med Santa Fe går heller inte att ta miste på.

Antisladdsystem med släpvagnsövervakning fick bilen redan 2010 men nu har Hyundai laddat upp med mer säkerhetsteknik. Inget som vi inte har sett förut hos konkurrentbilar men generöst för just den här klassen. En del dock lite sent påkommet.

Viktigast är förstås det automatiska bromssystemet som griper in om föraren missar att bilen framför bromsar in eller om en fotgängare plötsligt kliver ut i gatan. Dödavinkelvarnaren och körfältsassistenten är andra aktiva system. Vid en kollision med en fotgängare skjuts motorhuven upp för att mildra krocken och lindra skadorna.

I testbilen sitter Hyundais nyutvecklade 1,6-liters bensinmotor överladdad med turbo. Den levererar 177 hästkrafter, driver på alla fyra och är parad med företagets egen sjustegade dubbelkopplingsväxellåda. Den lådan kan än så länge inte kombineras med dieselmotorerna i sortimentet, en på 1,7 liter och 115 hästar och en på 2,0 liter. Den sistnämnde går att få med 136 alternativt 185 hästar.

Ljudnivån i kupén har sänkts ytterligare men även konkurrenterna erbjuder en alltmer ljuddämpad färd, så det finns mer att göra på Tucson. Det blir extra tydligt på den grova asfalt som dominerar svenska vägar.

Tucson är lättkörd och dubbelkopplingslådan trivs med arbetsuppgiften. Köregenskaperna är stabila och förutsägbara, om än inte särskilt underhållande. Återstår nu för de svenska Hyundai-handlarna att se till att försäljningssiffrorna blir desto mer underhållande.

Fakta

Hyundai Tucson 1,6 T-GDI 4WD

ALLMÄNT

Motor: Fyrcylindrig 1,6-liters bensin med turbo

Växlar: 7-stegad automat dubbelkoppling

Tjänstevikt: 1 667 kg

Maxlast: 523 kg

Max släpvagnsvikt: 1 600 kg

Längd/bredd/höjd: 448/185/165

 

EKONOMI Betyg: 3

Pris från: 304 900 kronor

Skatt: 1 768 kr

Garantier: 5 års nybilsgaranti, 3 års vagnskadegaranti, 12 års rostskyddsgaranti

SÄKERHET Betyg: 3

3-punktsbälte alla platser: Ja

Krockkuddar: 6

Aktiva nackskydd: Ja

Antisladd: Ja

MILJÖ Betyg: 2

Bränsleförbrukning: 0,75 l/mil

CO2-utsläpp: 175 g/km 

KOMFORT Betyg: 3

Ställbar ratt: Höjd/längd

Bagageutrymme: 513-1 503 liter

Luftkonditionering: ACC

Styrservo: Elektromekanisk 

PRESTANDA Betyg: 3

Toppfart: 201 km/h

Effekt: 177 hk vid 5 500 varv/min.

Vridmoment: 265 Nm vid 1 500-4 500 varv/min.

Acceleration: 0-100 km/t på 9,1 sekunder

HELHETSBETYG: 3

PLUS

Mycket snyggare än föregångaren. Hög säkerhetsstandard, förutom i den billigaste versionen.

MINUS

Långt ifrån någon miljöbil. Lite plastig interiör. Dålig sikt snett bakåt.

Tre konkurrenter:

VW Tiguan TDI 4Motion

316 900 kr.184 hk. 150 g/km.

Hyundai tog sikte på VW Tiguan när man utvecklade Tucson men i Sverige säljs den tyska förebilden i endast ett utförande - med 184-hästars diesel och 7-stegad DSG-växellåda. Fyrhjulsdrivning från Haldex. Bagageutrymme 470-1 510 liter.

Ford Kuga 1,5T EcoBoost AWD

278 000 kr. 180 hk. 171 g/km.

1,5-liters bensinmotor med turbo. 6-stegad automatväxellåda är standard i den fyrhjulsdrivna versionen. Med 150-hästarsalternativet går den att få med manuell låda och enbart framhjulsdrivning. Bagageutrymme 456-1 653 liter.

Honda CR-V 2,0 i-VTEC 4WD

282 900 kr. 155 hk. 175 g/km. 2,0-liters bensinmotor kopplad till en 5-stegad automatväxellåda. 6-växlad manuell är 17 000 kronor billigare. Modellen är nyligen uppgraderad. Bra fyrhjulsdrivningssystem. Bagageutrymme 589-1 669 liter.

Visa mer...