Teater

Dans i minnets vindlingar

Teater Artikeln publicerades

Ensemblen Art of Spectra som är Artist in Residence 2013/2014 på Vara Konserthus hade här på torsdagen urpremiär med ” I Remember – En undersökning i minnets vindlingar”. Och det var verkligen en föreställning med minnets lekfulla vindlingar i fokus på ett sätt som väckte tankar om just minnet och dess viktiga funktion för oss alla.

Art of Spectra har sin bas i Göteborg men har sedan de startade gjort sig kända runt om i Europa. Deras signum är att utforska gränserna och samspel mellan olika konstformer som dans, teater, musik, video och bildkonst med denna konsthybrid utforskar man denna kväll minnets vindlingar.

Dessa vindlingar böljar fram genom dansarnas kroppar med en intensitet som varierar med allt från en mjuk vårvind till en kraftig höststorm. Musiken är snarast som en ljudmatta vars varierande intensitet avspeglas i dansen.

Bakom dansarna en video i nyanser av grått som ibland bara är en bakgrund och ibland fungerar som illustration genom bilder och ord, orden uttalas ibland samtidigt. Bland annat får mans se ärr, och ärren vi har på kroppen är ju minnen, fast hur många av oss har tänkt på dem som just det.

Till allt detta ett spel med ljuset som ibland känns som om det styr handlingen på scen.

Timmen som det hela varar delas upp i avsnitt genom att den danske dansaren Adrian Ulrik Skjoldborg träder fram och presenterar sig och har en dialog med publiken, framförallt en i publiken som han pekar ut. Så gräver han i minnet för att komma på varifrån han känner igen den utpekade, därefter fortsätter dansen och musiken.

Själv njuter jag av föreställningen och dess både tydliga och otydliga lek med minnet, dock händer det ibland att jag tappar fokus och undrar ”vad missade jag nu” då det händer mycket hela tiden. Minnena illustreras också av kroppsliga är, brännskador, kirurgiska är med mera visas i bakgrunden något som jag tidigare inte tänkt på som just minnen.

Art of Spectras konstnärlige ledare Peter Svenzon har med sin ensemble lyckats skapa en genomtänkt och intressant föreställning där många konstformen är sammanvävda till en helhet som väcker tankar och minnen samt leenden men också viss frustration.

Vibeke Carlander