Sverige & Världen

Två svenskar fria i Syrien

Damaskus Artikeln publicerades

Två svenskar som har hållits som gisslan i Syrien av al-Qaida kopplade Nusrafronten har frigivits. Den palestinska säkerhetstjänsten förhandlade fram deras frigivande.

Enligt uppgifter till TT togs svenskarna gisslan vintern 2013. Utrikesminister Margot Wallström tackar i ett mejl till TT de länder som stött UD i ärendet.

"Ett särskilt tack till Palestina, och President Abbas personligen, som engagerat sig på ett avgörande sätt, liksom till jordanska myndigheter", skriver Wallström som i övrigt inte vill kommentera saken.

Palestina förhandlade

Enligt Palestinas ambassadör i Stockholm Hala Husni Fariz hölls svenskarna fångna av den extrema jihadiströrelsen Nusrafronten, nära gränsen till Jordanien. Förhandlingarna om deras frisläppande ska ha pågått under mer än två månader i samarbete mellan palestinska, svenska och jordanska myndigheter.

– Vi är väldigt glada över att ha kunnat bistå i frisläppandet av de två svenskarna, säger Hala Husni Faraz till TT.

– Den palestinska säkerhetstjänsten har förhandlat indirekt med gisslantagarna, via vissa individer som vet hur man kommer i kontakt med dem.

Margot Wallström lovordar också samarbetet mellan svenska myndigheter, särskilt polisen, som är förtegen om sin inblandning.

– Vi uttalar oss inte i den här typen av ärenden, säger Tomas Svanfeldt, vakthavande befäl vid polisens nationella ledningscentral.

Har träffat sina familjer

Föreståndaren för den pingstförsamling som en av männen tillhör bekräftar att det är han som har släppts, men kan inte säga något mer om vad 33-åringen gjort i Syrien.

– Vi är jätteglada att han är fri, sedan får all information gå genom familjen, säger hon till TT och berättar att de två svenskarna har träffat sina familjer.

– De har precis träffat varandra. Det är så nytt alltihop ännu. De måste få smälta det här, men alla är glada.