Sverige & Världen

TV4 lägger ner kanaler

Sverige & Världen Artikeln publicerades
Foto:Fredrik Sandberg/TT

90 tjänster försvinner när Bonnier Broadcasting ska spara 400 miljoner kronor på två år. Men bolagets vd, Casten Almqvist, vill inte kalla det hela för ett sparpaket:

– Det kan låta som en lek med ord, men ett sparpaket är något man gör när det är för sent. Vi gör det här proaktivt. För att förekomma utvecklingen.

Oavsett vad det kallas kommer förslaget att innebära att 90 tjänster försvinner när Bonnierkoncernens tv-produktionsbolag Nyhetsbolaget slås samman med TV4. Bland annat ska antalet riksreportrar minskas från 24 till 18 och redaktionerna i Jönköping, Norrköping, Falun och Sundsvall läggs ned. Dessutom försvinner kanalerna TV4 Komedi och TV4 Fakta XL.

Casten Almqvist tror dock inte att TV4:s journalistiska förmåga kommer att påverkas:

– Vi har bedömt att vi ska klara med råge de höga ambitioner vi har kring att täcka hela Sverige.

Den bakomliggande orsaken till förändringarna är enligt Almqvist ett allt snabbare skiftande medieklimat.

– Vi kommer från en kultur där vi gör en tablå och berättar att klockan 22 är det nyheter, för att vi har bestämt det. Nu vänds hela logiken med att du talar om för mig när du vill titta. Hela on demand-utvecklingen går väldigt fort. Vi tror att förändringstakten kommer att öka, säger han.

Mediekonsumtionen har förändrats mycket de senaste åren, vad är det som säger att de förändringar ni gör nu är något ni inte måste förändra om ett eller två år igen?

– Det ärliga svaret är ingenting. Det enda vi har lärt oss är att förändring är den nya konstanten. Och vi har blivit bra på att ständigt förändra oss.

Förändringarna för tv-bolaget ska ske i olika steg, med ett slutdatum 2019. Enligt Casten Almqvist är företagets ambition att alla anställda ska få svar om sin framtid senast den 1 juni i år.