Sverige & Världen

Stort avtal om växthusgaser i hamn

Rwanda Artikeln publicerades
Farliga gaser i kylskåp ska fasas ut efter ett nytt avtal.Foto: Tobias Röstlund/TT/arkivbild
Foto:Tobias Röstlund
Farliga gaser i kylskåp ska fasas ut efter ett nytt avtal.Foto: Tobias Röstlund/TT/arkivbild

Omkring 150 länder har enats om att minska utsläppen av vätefluorkolföreningar (HFC), en växthusgas som används i kylskåp och luftkonditioneringar, rapporterar Reuters.

Avtalet, som undertecknades i Rwandas huvudstad Kigali, ses som en milstolpe i kampen mot klimatförändringarna. Enligt New York Times kan det få större inverkan på den globala uppvärmningen än Parisavtalet.

Protokollet delar upp världens länder i tre kategorier med olika tidsramar för att fasa ut användningen av vätefluorkolföreningar i gasform, enligt Rwandas minister för naturresurser Vincent Biruta.

Rika länder, däribland USA och merparten av Europa, förbinder sig att minska användningen av gasen med 10 procent till 2019. Utvecklingsländer fryser användningen på nuvarande nivå till 2024 eller 2028, för att därefter börja trappa ned.

Avtalet beskrivs som en fortsättning på det så kallade Montrealprotokollet från 1987 som begränsade användningen av föregångaren till HFC, freoner, i till exempel kylskåpet vilket orsakade hål i ozonskiktet.