Sverige & Världen

Springares nya jobb utreds: "Riskerar förtroendet för oss alla"

Sverige & Världen Artikeln publicerades
Foto:Petter Koubek / TT

Polisen utreder Peter Springares nya uppdrag som krönikör för den alternativa nyhetssajten Nyheter Idag. Rollen kan vara oförenlig med hans jobb, menar polisen.

– Det är olämpligt, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz.

På söndagen började Örebropolisen Peter Springare sitt nya uppdrag som krönikör på den alternativa nyhetssajten Nyheter Idag – en sajt med kopplingar till Sverigedemokraterna. Han debuterade med en krönika i vilken han försvarade sig mot den kritik han fått för ett uppmärksammat Facebookinlägg.

Men hans arbetsgivare, polisen i Örebro, är inte helt säker på om man kommer tillåta Peter Springare att fortsätta med uppdraget. Polisens rättsavdelning ska nu bedöma om det är förenligt med hans uppdrag som polis.

– Vi tittar på det. Som polisanställd är huvuduppdraget att jobba som polis. Om han vill jobba med andra saker så ska det anmälas som bisyssla och sen får vi som arbetsgivare fatta beslut om det är lämpligt eller inte. Det finns två delar i det: Ett är om det är lagligt, och två är om det är förenligt med hans skyldigheter som polis. Jag vet inte om det kommer godkännas, säger Mats Nylén, kommunikationschef vid polisregion Bergslagen.

Polisförbundet är kritiskt till Peter Springares nya uppdrag.

– Det är olämpligt. Att Peter Springare väljer att ge legitimitet till en tidning som Nyheter Idag, det riskerar förtroendet för oss alla andra, säger Lena Nitz, ordförande i Polisförbundet.

Lena Nitz tycker att Peter Springares agerande börjar bli problematiskt för hans kollegor. Delvis är hon kritisk till hur kommentarsfälten på hans Facebooksida ofta är fulla av rasistiska påhopp. Men framförallt har hon reagerat starkt på ett inlägg på Facebook, där Springare skrev att han ville "förinta vänsterextrema journalister med abnorma agendor" – ett inlägg som fått väldigt mycket uppmärksamhet.

– Att vara polis är inte vilken roll som helst. Du har makt och befogenheter som inget annat yrke har. Det finns en balansgång för poliser där det inte får finnas några som helst tveksamheter om att vi står upp för alla människors lika värden, och den är så viktigt att klara av. När man pratar om att förinta andra människor, då är den gränsen för länge sen passerad, säger Lena Nitz.

Tycker du att Polisen ska tillåta honom att jobba som krönikör?

– Det får arbetsgivaren bedöma. Det är bra att de utreder det.

Mats Nylén, kommunikationschef vid polisregion Bergslagen, tycker att det är viktigt att Peter Springares yttrandefrihet försvaras.

– Hans privata Facebooksida kan jag inte recensera. Yttrandefriheten är grundlagsskyddad som offentliganställd. Men de privata rättigheterna kan kollidera med hans uppdrag som polisanställd. Det är det vi ska titta på, säger han.

TT har sökt Peter Springare.

Fakta

Nyheter Idag

Nyheter Idag är en sajt som är svårare att placera än många andra "alternativa" nättidningar. Den är ansluten till det pressetiska systemet och har en ansvarig utgivare i form av Piratpartisten Jakob Bergman.

Kristoffer Holt, docent i medie- och kommunikationsvetenskap, beskriver den som "något mer nyanserad".

Nyheter Idag lanserades 2014 och hade då tagit över domänen från SD-profilen Kent Ekeroth som tidigare varit registrerad på sajten.

Sajtens ansikte utåt är Chang Frick, en före detta sverigedemokratisk lokalpolitiker.

Själv beskriver Chang Frick Nyheter Idag som "ett mellanting mellan tidskriften Neo och Nyheter24".

Källa: Dagens Nyheter.

Visa mer...