Sverige & Världen

Sexårig flicka försvunnen i naturreservat

Olyckor Artikeln publicerades

En sexårig flicka är försvunnen i Blacksås naturreservat i Hudiksvalls kommun. Flickan försvann vid 11.30-tiden och har inte återfunnits.

Terrängen beskrivs som svårtillgängligt och det är dåligt väder.

– Det är två familjer som åkt upp till Blacksåsberget. Då är det två sexåringar som springer lite i förväg och man tappar bort båda två initialt. Man hittar den ena flickan men den andra är borta, säger Joel Manner, befäl vid regionledningscentralen i Gävleborg.

Polisen kopplades in vid 13.30. Omständigheterna i sökandet är svåra.

– Det är svårtillgänglig terräng, det är skrevor, det är mycket vattendrag. Det är ett skogsområde med mycket branter helt enkelt. Det är väl inget bra område att försvinna i.

Vädret ställer också till med problem. Regnet faller och temperaturen är runt 15 grader samtidigt som flickan bara har shorts och t-shirt på sig.

Ett stort sökpådrag med bland annat helikoptrar och hundpatruller letar efter henne och polisen har även begärt hjälp från fjällräddningen där ett 30-tal personer deltar. Även hemvärn, en räddningshelikopter och jägare från området som känner till markerna har satts in i sökandet.

I nuläget vill polisen styra sökinsatsen och avråder från allmänhetens hjälp då det kan vara försvårande.

– Det här sköter vi med professionell personal, säger Joel Manner.

Blacksås naturreservat ligger cirka två mil sydväst om Hudiksvall och är ett populärt turistmål med dramatiska branter. Blacksåsberget är 270 meter högt och har ett av länets längsta stup i öster som är cirka 150 meter.