Sverige & Världen

S: 10 000 fler poliser till 2024

Politik Artikeln publicerades

– Det är viktigt att skapa förutsättningar för trygghet som gör att vi också kan känna framtidstro, säger finansminister Magdalena Andersson när hon inleder en pressträff tillsammans med inrikesminister Anders Ygeman på Socialdemokraternas kongress i Göteborg.

De presenterar partiets förslag för fler poliser, som redan skulle ha presenterats i lördags, men då sköts upp med anledning av terrordådet.

S anser att det behövs 10 000 fler poliser till 2024 och att polisutbildningen ska bedrivas på två nya lärosäten, en i västra och en i södra delarna av landet.

Det innebär att S nu anser att det behövs dubbelt så många poliser än vad regeringen tidigare sagt.

Anders Ygeman säger att polisens arbetsförutsättningar och arbetsvillkor också behöver förändras, så att polisen får tid och möjlighet att göra sitt jobb. Till exempel att arbetsuppgifter kan lyftas bort.

I förändrade arbetsvillkor ingår också bättre lön, men regeringen ger sig inte in i att tala om hur mycket lönerna ska höjas.

– Lön ska sättas mellan arbetsmarknadens parter, säger Ygeman.

Högskolan i Borås har länge kämpat för att få en polisutbildning.

– Det vi hoppas på är att det kommer ett beslut om en akademisering av polisutbildningen. Då vill vi vara med och utbilda poliser, sa Staffan Lööf, dåvarande utvecklingsdirektör på Högskolan i Borås till BT år i juli 2010.

Artikeln uppdateras.