Sverige & Världen

Piraten som vägrar dö

Sverige & Världen Artikeln publicerades
Foto:Vilhelm Stokstad / TT

Fildelningsikonen The Pirate Bay seglar återigen in i domstol nästa vecka.

Efter tolv år har rättsväsendet vare sig stoppat piraten, eller skrämt slag på fildelarna.

Den 27 april ska Stockholms tingsrätt avgöra om staten kan förverka The Pirate Bays domäner.

Historien om det älskade och hatade internetfenomenet tog sin början redan 2003, när sajten sjösattes av svenska Piratbyrån. Den kom att bli den största tjänsten för illegal fildelning genom tiderna.

– Pirate Bay har haft en oerhörd betydelse. De kombinerade en politisk agenda med att tillhandahålla den bästa tjänsten. Fortfarande i dag är intresset stort för Pirate Bay även internationellt, som symbol för fildelningsfenomenet, säger Måns Svensson, rättssociolog på Lunds universitet.

Retade branschen

Alla var naturligtvis inte lika imponerade över framgången.

– Pirate Bay var framför allt den synliga delen av problemet. De har hållit en extremt hög svansföring, vilket har varit en del av strategin. Att hota, håna och häckla motståndarna på olika sätt var en del av affärsstrategin. Det skapade uppmärksamhet, vilket drev på annonsförsäljningen som i sin tur genererade miljonintäkter, säger Henrik Pontén jurist på Rättighetsalliansen, tidigare Antipiratbyrån, och en av dem som fick klä skott för piratrörelsen hån.

Men branschen stod på sig. 2006 genomfördes en razzia hos den svenska internetleverantören PRQ i Stockholm. Mängder av servrar beslagtogs och tre män greps. Det blev startskottet för ett av de mest uppmärksammade rättsfallen i Sverige.

Rättegångarna

Det dröjde 20 månader innan stämningsansökan mot The Pirate Pay lämnades in till Stockholms tingsrätt. Vid tillslaget hade domänen haft två miljoner samtidigare användare, en siffra som i oktober 2010 stigit till 35 miljoner. Och Pirate Bay seglade upp bland de 100 mest populära sajterna i världen.

I april 2009 dömdes Fredrik Neij, Peter Sunde, Carl Lundström och Gottfrid Svartholm Warg till ett års fängelse vardera, samt till skadestånd på 30 miljoner kronor för medhjälp till upphovsrättsbrott.

Domen överklagades, men tre av männen fälldes även i hovrätten 2011. Fängelsestraffen justerades något, och skadeståndet växte till 46 miljoner kronor. Svartholm Warg som inte närvarade fick senare sin tingsrättsdom fastslagen.

Debatten dog

Efter domarna klingade debatten kring fildelning av. Piratpartiets superresultat från EU-valet 2009 på över sju procent blev till ett magplask på 0,65 procent till riksdagen 2010. Piratbyrån lades ner samma år.

Men trots medieskuggan har både sajtens popularitet och fildelningen rent generellt fortsatt att ligga på en hög nivå.

– De sociala normerna har inte förändrats. Man har lyckats skrämma fram ett förändrat beteende vid ett antal tillfällen, men aldrig fått acceptans för lagstiftningen. Och därmed går beteendet tillbaka när skrämseleffekten avklingar, säger Måns Svensson.

Pirate Bay levde kvar fram till ett nytt tillslag i december i år. Vem som egentligen drivit sajten, både innan och framför allt efter tillslaget är oklart. Men en person är fortfarande intressant för rättsväsendet.

Åter i domstol

Om en vecka är sajten återigen tillbaka i domstol. Åklagaren Fredrik Ingblad driver en process mot stiftelsen .SE och Fredrik Neij. Han vill pröva om det är juridiskt möjligt för rättväsendet att förverka en domän, på samma sätt som man förverkar ett vapen eller narkotika.

– Det vill säga i praktiken att staten ska ta över dem, eller i varje fall att .SE inte ska få hyra ut dem, säger Fredrik Ingblad.

Förverkandet är en del i en pågående förundersökning. Flera personer, bland annat nu fängslade Fredrik Neij, är misstänkta för att ha administrerat sajten sedan hovrättsdomen. Men Ingblad räknar med att det kommer ta månader att analysera de beslagtagna servrarna.

Stämmer Bredbandsbolaget

Det pågår också en civilrättslig process. Flera tunga film- och musikjättar har stämt Bredbandsbolaget. De vill tvinga operatören att blockera The Pirate Bay – ett tillvägagångssätt som rönt framgång på flera andra håll i Europa med hjälp av ett nytt EU-direktiv.

– Sverige har inget val, det här ska implementeras. Det har EU:s medlemsländer gemensamt kommit överens om, säger Per Strömbäck, sakkunnig på Film- och tv-branschens samarbetskommitté.

Efter tillslaget i december låg Pirate Bay nere i ett par månader. Det längsta avbrottet sedan starten 2003, men den 31 januari var sajten tillbaka igen, symboliskt prydd med Fågel Fenix. Just nu rankar analysföretaget Alexa Pirate Bay som 203 på världens mest besökta sidor.