Sverige & Världen

München på tårna efter nyårshot

Tyskland (TT) Artikeln publicerades

Hundratals tyska poliser är på jakt efter en grupp män som tros ha planerat en attack mot nyårsfirandet i München. Enligt myndigheter ska de misstänkta ha kopplingar till den extrema jihadistorganisationen Islamiska staten (IS).

I många europeiska städer var nyårsfirandet kantat av skärpta säkerhetsåtgärder med dåden i Paris färskt i minnet. I München evakuerades två större järnvägsstationer under kvällen av rädsla för en möjlig attack vid tolvslaget.

En utländsk underrättelsetjänst ska ha tipsat tyska myndigheter om att en självmordsattack planerades vid någon eller båda stationerna vid midnatt, och enligt den bayerska inrikesministern Joachim Herrmann kopplas hotet till extremistgruppen Islamiska staten. Enligt lokala medier kom underrättelseuppgifterna från franskt håll.

Tågtrafiken rullar på

Men stationerna har nu öppnat igen och det finns inga rapporter om att något misstänkt ska ha påträffats där.

– Jag är glad att inget än så länge har hänt och jag hoppas att det fortsätter så, sade Joachim Herrmann vid en presskonferens.

Enligt Münchens polischef Hubertus Andrae finns misstanke om att fem till sju personer skulle delta i självmordsattacken. Radiostationen Bayerischer Rundfunk (BR) uppger att det rör sig om män från Irak, som har uppehållit sig i München. Deras namn ska vara kända av polisen.

– Vi kan inte ta några onödiga risker när hotet är så konkret, med uppgifter om konkreta platser och tidpunkter, sade Hubertus Andrae vid presskonferensen.

Inga gripanden

Polisen kallade in extra förstärkningar, men trots att hundratals personer deltagit i jakten på de misstänkta har inga gripanden ännu gjorts.

Även på andra håll i Tyskland skärptes säkerheten. I Berlin stoppades personer och deras ryggsäckar söktes igenom vid det största nyårsevenemanget nära Brandenburger Tor.

Sven Hoppe/TT/AP