Sverige & Världen

Listan som ger dig kondomkoll

Hälsa (TT) Artikeln publicerades

Stora penisar spräcker kondomer. Eko-kondomer gjorda på blindtarmar. Över 16 miljoner kondomligg – på ett år.

Vad är egentligen myt och vad är fakta om kondomer? Här är listan som ger dig kondomkoll.

1. Blindtarmskondom

Redan forntida egyptier hade sex med kondom, men det var först på 1800-talet som kondomer började tillverkas av gummi. På 1700-talet var det populärt med kondomer som var gjorda av blindtarmar från lamm – dessa såldes i hela Europa.

2. Rädsla ökar försäljningen

Aldrig tidigare såldes så många kondomer som på 1980-talet när rädslan för att smittas med hiv var som störst. Då såldes 24 miljoner kondomer per år i Sverige.

– Nu ligger försäljningen på omkring 16 till 18 miljoner. Sedan dess har det inte skett så stora förändringar, försäljningen har tuffat på från år till år, säger Jessica Åström, produktchef på RFSU AB.

Kondomvarianten "Profil" toppar listan över den mest sålda kondomvarianten i Sverige.

3. Fler ligger på sommaren

Många fler svenskar har sex med kondom på sommaren. Det visar en tidigare undersökning som RFSU har gjort.

– När folk är lediga har man mer tid att ligga. Under sommarmånaderna och julledigheten ökar försäljningen med tio procent, säger Jessica Åström.

Resten av året ligger försäljningen på en jämn nivå, det finns inga dippar då färre skulle använda sig av kondomer.

4. Kondomtrender

Många vill ha mycket tunnare kondomer för att maximera känsla och närhet. Det har efterfrågats i många år.

– Tjugofem procent tycker att det är oskönare med kondom. Det är en upplevelse man inte kan förringa. Många vill ha tunnare kondomer som även är säkra, en del vill också att de ska kan kunna leda värme bättre, säger Pelle Ullholm, sexualupplysare på RFSU.

På 1990-talet var efterfrågan på ekologiska kondomer stor i Danmark. Tre kondomer såldes för tre hundra kronor i Köpenhamn. Kondomen gjordes på blindtarmar från lamm, men den skyddade inte mot hiv då tarmväggen har små porer som släpper igenom viruset.

5. Kondom över benet

Att kondomer har lätt för att spricka är både sant och falskt, enligt Pelle Ullholm. Faktum är att alla EU-kondomer kan rymma 18 liter luft, och RFSU:s kondomer med hela 22 liter.

– Och då blir kondomen ganska mycket större än ett kön. De tål mycket mer än vad de behöver, men de kan spricka om man exempelvis rispar dem med en nagel, säger han.

Artisten Zara Larsson uppmärksammade kondomers töjbarhet i januari i fjol. Hon trädde en kondom över sitt ben, tog en bild och lade ut den på sitt Instagramkonto. Bilden blev en viral världssuccé.

Källor: Nationalencyklopedin, Retriever, RFSU