Sverige & Världen

Inställda flyg även under fredagen

Transport (TT) Artikeln publicerades
Även på fredagen är ett antal flygningar från Arlanda och Bromma flyg inställda som en följd av gårdagens totalstopp för flygtrafiken.
Foto:Jonas Ekströmer/TT
Även på fredagen är ett antal flygningar från Arlanda och Bromma flyg inställda som en följd av gårdagens totalstopp för flygtrafiken.

Ett antal avgångar och ankomster från Arlanda och Bromma flygplats är inställda till följd av gårdagens flygstopp över Sverige. Vad som orsakade flygledningshaveriet ska nu utredas.

På Arlanda flygplats är i dag åtta avgångar och elva ankomster inställda. På Bromma flygplats är en avgång och en ankomst inställd.

– Det handlar om flygplan och personal som stod på fel plats eftersom de inte kom i väg i går. Vissa bolag fattade beslut redan i går om att ställa in i förebyggande syfte, säger Åsa Öhman, pressansvarig på Swedavia.

Förutom de inställda flygen är trafiken i dag i full drift.

Det var vid lunchtid i går som ett datorfel i flygledningen gjorde att svenskt luftrum stängdes under ett par timmar. Totalt ställdes 113 flygningar in under dagen, varav 85 från Stockholm.

Luftfartsverket (LFV) ska nu utreda gårdagens haveri och vad det berodde på.

– Vi ska påbörja en utredning snarast, i dag eller nästa vecka. Det är svårt att säga hur lång tid utredningen tar. Det beror på hur komplext det är när man börjar rota i det, säger Per Fröberg, pressansvarig på LFV.

Infrastrukturminister Anna Johansson (S) sade i går att hon ska kalla till sig berörda myndigheter för att gå igenom vad som hänt, vad som kan ligga bakom och vad som kan göras för att undvika upprepning. Till mötet kommer också SJ, vars biljettsystem havererade i går, att kallas.

Datum för mötet är ännu inte bestämt men besked väntas under dagen.

Fakta

Störningarna i infrastrukturen

Den senaste veckan har flera samhällsviktiga verksamheter drabbats av störningar.

15 maj: Mastbrottet i Häglared. En 332 meter hög radio- och tv-mast på Trollberget öster om Borås knäcks ungefär 100 meter över marken. En förundersökning om grovt sabotage pågår och säkerheten vid Teracoms 54 storstationer har skärpts. Efter mastbrottet i Häglared har flera misstänkta sabotage mot master rapporterats.

17 maj: Natten mot tisdagen drabbades SOS Alarm av störningar i sin kommunikation med räddningstjänst och ambulans efter en mjukvaruuppdatering i sitt system. Enligt SOS Alarm finns ingen indikation på att allmänheten drabbades.

19 maj: Flygstopp över Sverige. Ett datorfel i flygledningen stängde delar av svenskt luftrum under ett par timmar. Felet gjorde att det inte gick att trafikleda planen i luften. Totalt ställdes 113 flygningar in under dagen.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) följer upp händelserna och dess konsekvenser för samhällsviktig verksamhet. MSB skriver på sin hemsida att de inte ser något mönster mellan händelserna utan ser dem som separata.

Källa: MSB och TT

Visa mer...