Sverige & Världen

Ingen medlemsomröstning i L

Politik Artikeln publicerades
Foto:Henrik Montgomery/TT

Liberalernas valberedning har beslutat att det inte blir en rådgivande medlemsomröstning i partiledarstriden.

Birgitta Ohlsson, som utmanar Jan Björklund om partiledarposten, har drivit på för att gräsrötterna ska få säga sitt.

Valberedningen har redan behandlat frågan om medlemsröstning en gång, och sade då nej. Men efter att det tyngsta länsförbundet, Stockholms län, efterfrågat en omröstning har valberedningen diskuterat saken igen – och kommit fram till samma beslut.

– Vårt huvudskäl är att processen är igång och vi är inte beredda att ändra det beslutet. Vi tyckte det var riktigt då och vi tycker att det är riktigt nu, säger valberedningens ordförande Olle Schmidt till TT.

Striden står mellan sittande partiledaren Jan Björklund och riksdagsledamoten och före detta EU-ministern Birgitta Ohlsson som för ett par veckor sedan överraskande meddelade sitt beslut att ta strid om partiledarposten.

Björklund har flera tunga distrikt och L-namn i ryggen, men Ohlsson vill gärna ha en omröstning eftersom hon tror sig kunna vinna genom större stöd bland gräsrötterna.

Allt fler länsförbund blir nu färdiga med sina nomineringar. Av de nomineringar som hittills kommit in till valberedningen har sex länsförbund nominerat Jan Björklund och tre Birgitta Ohlsson. Det är Uppsala, Örebro och Västmanland.

Stockholms län valde att inte ställa sig bakom någon av kandidaterna. Bland de många lokalföreningarna finns både de som vill behålla Jan Björklund och de som tror att Birgitta Ohlsson är mer lämpad att leda partiet i valrörelsen. Samma sak gäller för Jönköpings län som heller inte förordar någon av kandidaterna.

Nomineringstiden går ut den 23 augusti. På landsmötet den 17–18 november i Västerås avgörs vem som blir partiledare.