Sverige & Världen

Försvunnen munk gäckar polis – har tempel i Borås

Thailand Artikeln publicerades
Massmässa framför Wat Phra Dhammakaya. 2 bilder
Foto:Sakchai Lalit
Massmässa framför Wat Phra Dhammakaya.

Polisen i Thailand har hittat hemliga tunnlar under tempelområdet Dhammakaya i jakten på en inflytelserik munk som misstänks för penningtvätt.

Men själva munken är spårlöst försvunnen.

Församlingen är aktiv även i Europa, och har tempel bland annat i Borås.

Tusentals poliser är inblandade i jakten. I torsdags gick de in i tempelområdet som tillhör buddistavknoppningen Dhammakaya, för att hitta den 72-årige munken Phra Dhammachayo, som anklagas för penningtvätt och ha tagit emot motsvarande närmare 300 miljoner kronor i förskingrade pengar.

Trots att det jättelika tempelområdet är helt genomsökt så är munken fortfarande försvunnen, uppger thailändsk polis.

Genomsökningen inleddes efter att tempelförsamlingen vägrat att lämna över Dhammachayo, som de menar är för sjuk för att förhöras. Tidigare försök att söka igenom templet har hindrats av att tusentals anhängare dykt upp och stoppat försöken.

En växande frustration bland poliserna märktes under jaktens andra dag, när de leddes genom ett oändligt antal rum och korridorer av orangeklädda munkar på det omkring fyra kvadratkilometer stora området. En 1,5 kilometer lång tunnel, som delas i två, har hittats under templets huvudbyggnad, som kan ha använts av Dhammachayo för att gömma sig.

När polisen sökte igenom en sjukstuga, där man trodde att Dhammachayo skulle vara, upptäckte man medicinsk utrustning, och att kuddar lagts under en dräkt för att se ut som en sovande person. Munken var dock inte där.

– Vi sökte igenom hela templet, varenda byggnad, vartenda rum och vi hittade inte den efterlysta individen. Men vi kommer att fortsätta att leta i närheten av tempelområdet, säger Woranan Srilam vid departementet för särskilda utredningar.

En del poliser kommer att vara kvar för att bevaka templet.

Phra Dhammachayo har tidigare nekat till alla brott, och hävdat att utredningen är politiskt motiverad.

Polisen i Thailand har hittat hemliga tunnlar under tempelområdet Dhammakaya i jakten på en inflytelserik munk som misstänks för penningtvätt.

Men själva munken fortsätter att gäcka polisen.

– Dhammakayatemplet är så omfattande så det kommer att ta tid att söka igenom. Vi har inte lyckats hitta honom än, men enligt våra underrättelser är han fortfarande i tempelområdet, säger Worranan Srilum vid den nationella polisstyrkan DSI.

Fakta

Dhammakaya

Dhammakaya grundades av Phra Dhammachayo 1970. Tempelförsamlingen, en utbrytning ur buddismen, är kontroversiell. Kritiker anklagar den för att tillämpa en filosofi som gör det möjligt att köpa sig in i nirvana och att den är en sekt med kultlika koordinerade massmässor där hundratusentals medlemmar deltar.

Att Dhammakaya blivit rik av generösa donationer, enligt motståndarna på lokala tempels bekostnad, bidrar ytterligare till kontroversen.

Den stora stupan i tempelområdet Wat Dhammakaya, norr om Bangkok, påminner en del om ett ufo.

Församlingen är aktiv även i Europa, och har tempel bland annat i Borås.

Källor: AFP, Huffington Post, BBC.

Visa mer...