Sverige & Världen

Därför är cannabisen starkare än någonsin

Sverige & Världen Artikeln publicerades
Foto:Ted S. Warren

På bara två årtionden har den cannabis som säljs i Europa blivit tre gånger starkare, visar forskning. Att odlingen flyttat inomhus är den troliga förklaringen.

Att röka hasch är något helt annat i dag, än för bara några år sedan. Den cannabis som säljs nu innehåller nämligen betydligt mer av den psykoaktiva substansen THC (tetrahydrokannabinol).

– Det här är en trend vi ser över hela Europa. Svenska och nederländska studier visar samma kraftiga ökning av kvalitén, säger Christian Lindholst vid avdelningen för forensisk medicin vid universitetet i Aarhus.

Tillsammans med kollegor har han analyserat haschkakor och jämfört med tidigare undersökningar.

Det visade sig att prover från förra året innehöll i genomsnitt 28 procent THC. Mellan åren 2000–2011 var mängden 13 procent, medan plantor från 1992 "bara" innehöll åtta procent THC.

På lite drygt 20 år har alltså halten mer än tredubblats.

Den troliga förklaringen, skriver forskarna, är att merparten av den cannabis som säljs i Europa numera odlas inomhus med hjälp av artificiellt ljus och konstgödsel, något som får mängden THC att skjuta i höjden.

Tidigare odlades cannabis nästan uteslutande utomhus i länder som Libanon och Marocko, vilket gjorde plantorna betydligt mindre potenta.

Fakta

Hasch och marijuana

Cannabis innehåller över 400 kemiska substanser, av vilka ett 80-tal är av typen cannabinoider. Den mest kända är tetrahydrokannabinol (THC).

Marijuana, hasch och hascholja är alla olika cannabispreparat. Hasch kommer från de sammanpressade och hartsrika toppskotten, som torkas till stora brunaktiga kakor. Marijuana är torkade blad och delar från hela växten. Marijuana innehåller betydligt mindre THC än hasch.

Källa: Nationalencyklopedin.

Visa mer...