Annons
Nyheter

Svenljunga kommun utreds

Svenljunga kommun kan ha bluffat till sig mångmiljonbelopp genom felaktig rapportering av LSS-kostnader. I nästa vecka beslutar revisorerna om de ska lämna in en polisanmälan mot kommunen.
Nyheter • Publicerad 5 december 2013
Kommunchefen Magnus Nilsson och kommunalrådet Eva Johansson (C) fick i går morse information om rapporten.
Kommunchefen Magnus Nilsson och kommunalrådet Eva Johansson (C) fick i går morse information om rapporten.Foto: Lennart Magnusson

Varje år rapporterar landets kommuner in vilka stödåtgärder som gjorts enligt LSS, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Insatserna, och kostnaderna, mynnar ut i att en del kommuner får pengar tillbaka från staten – medan andra får betala in en avgift.

Det Svenljunga nu misstänks för är att ha skickat in felaktiga uppgifter till SCB. Och därmed ha fått åtskilliga miljoner för mycket i ”återbäring”.

Annons

– Vad vi vet nu så verkar det vara runt fem miljoner kronor för 2012. Och det finns en risk att det är betydligt mera om man går längre bakåt i tiden, säger Sven Liljegren (S), ordförande hos kommunens lekmannarevisorer.

Felet uppmärksammades av kommunens revisorer i samband med att de gjorde en genomgång av socialförvaltningens ekonomi och styrning under hösten. Anställda tjänstemän påpekade då att redovisningen var felaktig.

Utifrån det har revisorerna bett om en rapport från ekonomiavdelningen och den pekar på den felaktiga hanteringen. I går presenterades en 114 sidor tjock rapport för revisorer och kommunledning.

– I nästa vecka ska vi revisorer ha ett nytt möte och överst på dagordningen då står om en polisanmälan ska lämnas in eller inte.

I går morse informerade Sven Liljegren och hans revisorskollega Nils-Gösta Sjörén (M) kommunens högsta politiker om läget. Om att det fanns en misstanke om att felaktiga LSS-siffror redovisats – och att detta kan ha skett under många år.

2004 infördes systemet med kostnadsutjämning mellan kommunerna i Sverige. Och redan då hade Svenljunga kommun en modell för hur LSS skulle redovisas.

Den modellen tycks ha följt med ända fram till 2011. Då infördes ett nytt system och det blev än tydligare för kommunens tjänstemän att något inte stämde. Framförallt var redovisningen av kostnader för psykiatri ett frågetecken.

Psykiatriutgifterna korrigerades och plötsligt sjönk Svenljungas intäkter för LSS dramatiskt. För att inte tappet skulle bli för stort så försökte Svenljunga plocka in pengar från andra delar av LSS-rapporteringen.

– Det gjordes desperata försök att få upp nivåerna. Det syns väldigt tydligt – och det verkar väldigt tveksamt. Det verkar skumt, konstaterar Sven Liljegren.

Så frågetecknen gäller varför psykiatri tagits med i räkenskaperna. Men också hur det jagats ”extrapengar” på andra LSS-områden.

Annons

Hur länge har då felrapporteringen skett? BT har varit i kontakt med nuvarande och tidigare tjänstemän hos kommunen och reaktionerna är att ”det är klart att vi varit medvetna om sättet att redovisa... vi har haft samma sätt att redovisa sedan 2004...”.

Någon tjänsteman har också vänt sig till sina chefer och ställt frågan om det var en rimlig modell Svenljunga använde. Och fått svaret ”vi gör som vi alltid har gjort”.

Stefan Eriksson var ekonomichef mellan 2000 och 2011. Enligt honom var det varje år diskussioner om rapporteringen när SCB-statistiken skulle lämnas in. Han har inget minne av att det varit någon särskild diskussion om just LSS-rapporteringen.

Han anser att det är en brist att kommunerna själva lämnar in uppgifter om LSS. Det gör att rapporteringen kan se olika ut beroende på vem som gör det.

– Är det 290 kommuner som lämnar in den här redovisningen så kan det göras lika många olika bedömningar, säger han.

Nästa vecka tar alltså revisorerna sitt beslut. Och från kommunledningens sida så har redan bestämts att en ”oberoende utredning” ska tillsättas.

Marie Haglund
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons