Svenljunga

"Svenljunga är Sveriges svar på NY"

Svenljunga Artikeln publicerades

– 47 kriminella har flyttat från Svenljunga kommun sedan vi poliser kom hit för fem år sedan.

Det beskedet fick justitieministern Beatrice Ask med sig från sitt Svenljungabesök. Och snabbt utnämnde hon "Svenljunga till Sveriges svar på New York – här stör man hela tiden de kriminella".

2008 var Beatrice Ask i Svenljunga och invigde den nya "polisstationen". En station som bestod av ett litet kyffe i kommunhuset – men framförallt av två personer som dagtid skulle agera närpoliser.

När justitieministern nu kom tillbaka till Svenljunga så passade poliserna George Svensson och Rolf Edberg på att berätta om vad som hänt sedan sist. Och att störa – och lära känna – de lokala "brottslingarna" var en punkt som bockades av.

– På fem år har antalet anmälda brott minskat med 37 procent och stölderna med 50 procent. Det är nog inte många områden som kan visa sådana siffror, sa George Svensson.

Men tjuvar jobbar som bekant inte bara mellan klockan 8 och 17 på vardagar. Och George Svensson konstaterade att det kunde vara svårt att locka polispatruller till Svenljunga kvällar och nätter.

– Det fins inga patruller som åker hit spontant, det har vi inte fått att fungera.

Fast miniutvärderingen av tvåmannastationen i Svenljunga fick ändå tummen upp. När satsningen drogs i gång var behovet av synliga poliser starkt eftersatt och kritiken mot polisen massiv.

– Man var helt enkelt inte van vid att det fanns poliser. Nu har vi jobbat mycket ute och knutit kontakter, bland annat har vi någon eller några kontaktpersoner i varje by, berättade George Svensson.

– Och en sådan här tacksamhet har jag nog inte mött tidigare under mina 36 år som polis, la Rolf Edberg till.

George Svensson går i pension nästa år, men en efterträdare är på gång. Och även om polisorganisationen ska ses över 2015 så vågade Beatrice Ask lova att den lokala polisnärvaron skulle bli allt viktigare i Sverige framöver.

Beatrice Ask hann med ytterligare ett nedslag i Svenljunga under gårdagen – eller snarare flera. Justitieministern är ute på en liten turné där temat är företag(are) och risken att utsättas för brott. Och i Svenljunga fick flera företagare säga sitt i ämnet.

– Det är viktigt att inte bara besöka storstäderna. Jag vill gärna ha med erfarenheter från mindre orter också, rundade Beatrice Ask av.