Svenljunga

Spelglädje som aldrig vill ta slut

svenljunga Artikeln publicerades
Hasse Davidsson är orkesterledare och dirigent. Hans entusiasm betyder mycket för spelglädjen berättar flera av medlemmarna i Svenljunga symphonic band.
Foto:Marie Haglund
Hasse Davidsson är orkesterledare och dirigent. Hans entusiasm betyder mycket för spelglädjen berättar flera av medlemmarna i Svenljunga symphonic band.

Varannan vecka åker bandmedlemmarna från hela södra Sverige för att spela tillsammans i Svenljunga. I år fyller Svenljunga symphonic band 20 år. Jubileet firas med en konsert med Magnus Johansson och Linda Pritchard.

Det är liv och rörelse inne på kulturskolan den här måndagskvällen. Både Svenljunga symphonic band och kören Likören är här och repeterar.

Bandmedlemmarna provspelar sina instrument och justerar tonerna innan det är dags att börja.

– Det är väldigt svårt att låta bli att åka hit, det är så fantastiskt roligt, säger Ulrika Persson, som bor i Falkenberg.

Hon spelade i ungdomsorkestern under skoltiden. När Svenljunga symphonic band startade var det självklart för henne att gå med.

– Det blir inte av att jag spelar själv hemma. Det är ju synd att inte fortsätta när man lagt ner så många år på det.

Hon uppskattar att möta alla i bandet och brukar passa på att träffa sina föräldrar som bor kvar i Svenljunga när hon ändå är här.

Ulrika Persson är inte unik. Medlemmar åker från Göteborg, Borås, till och med från Skåne. Alla kanske inte är med varje gång, men inför en konsert är det lite mer skarpt läge.

– Vi försöker ha ett mål att jobba emot så det har blivit några konserter genom åren, säger Hasse Davidsson, orkesterns ledare och dirigent.

Han var med och startade orkestern och syftet var att fånga upp kulturskolans elever efter skoltiden. Ungdomsorkestern kan de bara spela i tills de slutar gymnasiet.

– Det sociala är viktigt. Vi har en stark gemenskap även om de flesta aldrig umgås utanför orkestern, säger Hasse Davidsson.

Genom åren har de haft spelningar och konserter runt om i Västsverige och även i Danmark. När det är spelningar hemma i Svenljunga bygger de om Moga fritid till konserthus.

Scenen skapar de av närmare 500 lastpallar. Åskådarplatsen fylls med bord och stolar. Jubileumskonserten kommer att bli en så kallad picknickkonsert.

– Då kommer folk tidigt för att umgås och äta tillsammans, säger Hasse Davidsson.

fakta

Svenljunga symphonic band

Bandet bildades 1996 och har 28 medlemmar. Hasse Davidsson beskriver bandet som ett mellanting mellan blåsorkester och storband.

Jubileumskonserten hålls 23 april.

Visa mer...