Svenljunga

Mordutredningen: Hur kunde bilen hamna i Skåne?

Svenljunga Artikeln publicerades
Tekniker undersöker fastigheten där mannen hittades. Nu intresserar sig polisen för mannens bil som kan kopplas till olika orter.
Foto:Petter Trens/arkiv
Tekniker undersöker fastigheten där mannen hittades. Nu intresserar sig polisen för mannens bil som kan kopplas till olika orter.

Polisen har ingen misstänkt för mord på den man i 85-årsåldern som hittades död i Svenljungatrakten för en månad sedan, men en bil som han ägde anses vara ett intressant spår.

Mannen, vars kvarlevor påträffades vid ett ödetorp i början av juli, hade inte setts sedan våren 2014 och kan redan då ha bragts om livet.

Han ägde en mindre personbil som vid den tiden varit synlig både i Borås och Göteborg, där fordons registreringsskyltar kan fångas av kameror vid vägtullar.

– Vi försöker kartlägga mannens leverne så gott det går och tråden med bilen är intressant för oss, säger Claes Lindberg vid Grova brott hos Boråspolisen.

– Så vitt vi förstått var han inte en person som körde mycket, men att hans bil kan kopplas till ett antal platser är en sak som vi försöker följa upp, fortsätter Claes Lindberg.

Redan under våren 2014 ska bilen ha skrotats i Skåne och där slutar spåren efter fordonet.

Polisens bild är alltså att den åldrige mannen inte var någon som brukade köra mycket, så en viktig fråga är hur bilen kunde hamna i Skåne.

– Jag vill inte gå in närmare på det eftersom det kan vara lite känsligt. Uppgifter vi har säger att den skrotades där på våren 2014, säger Claes Lindberg

– Jag vet helt enkelt inte om den passerat någon vägtull i Göteborg, men den har varit aktuell i Göteborgsområdet.

Den 5 juli påträffades åldringens kvarlevor vid torpet i Svenljungatrakten och han hade alltså varit försvunnen länge. En god man utsågs efter försvinnandet och kroppen hittades i samband med att man skulle röja vid fastigheten.

Polisen inledde en förundersökning om mord och brottsmisstanken kvarstår.

– Ja, absolut. Det utreds som mord på grund av hur och var kroppen hade placerats, säger Claes Lindberg, utan att närmare gå in på omständigheterna.

Mannen var skriven i Mölndal, men ägde torpet i Svenljunga kommun. De sista livstecknen kom våren 2014, men först ett år senare anmäldes han försvunnen och då sökte Missing People efter honom. Utan resultat.

Enligt tidigare uppgifter från polisen var kroppen undangömd på ett sätt som gjorde det svårt att hitta den.

– Nu försöker vi så gott det går undersöka hans liv och så vitt vi förstår levde han ganska ensamt. Det finns anhöriga, men de har inte haft mycket kontakt med honom, säger Claes Lindberg.

– Bilen är en av de saker vi tittar närmare på när vi försöker få en bild av hur han levde.

När mannen hittades tidigare i sommar stod han bland annat registrerad som ägare till en gammal Skoda, men enligt uppgift är det inte den bilen som fångat polisens intresse.

Att åldringen kan ha varit död så länge då han påträffades är en av omständigheterna som försvårar utredningen.

– Vi kan inte säkert säga när han avled, det är en av de saker vi försöker komma närmare. Men enligt uppgifter vi har finns inga kända iakttagelser av honom sedan våren 2014, säger Claes Lindberg.

lennart.granberg@bt.se

033-700 07 59

Fakta

Sista livstecknet banktransaktion

Det sista säkra livstecknet efter mannen kan vara en banktransaktion på våren 2014.

I mars 2015 sökte Missing People efter honom. Vid samma tid blev försvinnandet ett polisärende.

Enligt polisen var kroppen placerad så att det var förståeligt att den inte hittats.

Visa mer...