Svenljunga

Lekfullt på sommarkollo i Kalv

Svenljunga Artikeln publicerades

Lekfullhet och skapande går hand i hand. I helgen är det estetiskt sommarkollo i Kalv. Det som tidigare var skolan i Kalv sjuder åter av liv. Den här helgen pågår ett estetiskt familjekollo, med närmare 100 barn och vuxna på plats för att skapa tillsammans.

I ett av rummen är det lerverkstad. På en presenning på golvet är leran utvält i en stor hög och skapandet är i full gång. Barn knådar, gräver och bygger som andan faller på.

– Det är så tacksamt att jobba med lera, den har sådan dragningskraft på barnen, säger Matilda Haggärde som är lerkonstnär och leder arbetet.

– Så småningom har jag tänkt att vi ska skapa ett slags hydda, som barnen kan krypa in i. Men de måste få leka av sig först, säger hon.

En annan workshop lagar mat under ledning av Pelle Danielsson, som driver restaurangen Hos Pelle i Göteborg. Ett par dansklasser blir det också under helgen.

– Inom kulturen har vi inte tradition av att barn och vuxna gör saker tillsammans, det är man bättre på inom idrotten. Så här är tanken att föräldrarna kommer och gör saker tillsammans med sina barn, säger Linda Sternö.

Hon leder filmskola för barn på Valand, som är en del av Göteborgs universitet. Det är filmskolan som arrangerar kollohelgen. Många av de föranmälda kommer från Göteborgsområdet, men helgen är också öppen för drop-in.

Filmandet pågår till stor del utomhus i solen. Deltagarna utrustas med en kamera och förses med olika uppgifter och utmaningar.

– Vi ser kameran som ett verktyg för lärande. Vi konsumerar mycket bild idag, men många har inget kritiskt tänkande kring bilden. Det får man inte om man inte lär sig själv genom att praktiskt använda kameran, säger Linda Sternö.

Kompisarna Arvid Erlandsson från Mårdaklev och Totte Hansen från Kalv är i full färd med att skapa en film med hjälp av så kallad green screen, med vars hjälp man kan klippa in en skådespelare i en ny bakgrund.

– Vi ska göra en film där någon blir jagad av en ko. Men först måste vi hitta en ko som passar på nätet, säger Totte.

Det finns många olika sätt att skapa med film. Ilona Huss Walin leder en workshop där barnen får titta på utsnitt ur en animerad film, Pingvinerna från Madagaskar, och sedan återskapa dem med sig själva i rollerna.

– Det som är så roligt är att man kan få till sitt eget uttryck i skapandet, trots att man härmar. Och så kan man jämföra varandras filmer och se hur olika det kan bli, säger Ilona Huss Walin.