Svenljunga & Tranemo

Sex våningar som ger Tranemo en ny horisont

Tranemo Artikeln publicerades
Lars Larsson är vd för Erik Larsson Bygg, som har sitt huvudkontor i Limmared. Nu bygger de 19 bostadsrätter nere vid Tranemosjön i Tranemo. Markarbetet är påbörjat, och under hösten kommer huskroppen att ta form.
Foto:Agnes Westberg
Lars Larsson är vd för Erik Larsson Bygg, som har sitt huvudkontor i Limmared. Nu bygger de 19 bostadsrätter nere vid Tranemosjön i Tranemo. Markarbetet är påbörjat, och under hösten kommer huskroppen att ta form.

Erik Larsson Bygg har satt spaden i jorden och i höst kommer den första huskroppen i Tranemo Park att växa fram.

– Det känns roligt att vara med och bidra till Tranemos utveckling, säger företagets vd Lars Larsson.

Det var i november 2015 som det stod klart vilka tre företag som tilldelats tomter nere vid Tranemosjön, där samhallsfastigheten tidigare stod.

Erik Larsson Bygg har nu sålt sina 19 bostadsrätter och markarbetet är i gång. Grävskopor är i full färd med att lasta ut gamla betongrester från marken - det är lämningar från när det en gång i tiden var en cementfabrik på platsen.

Lars Larsson är nöjd med kontakten som de haft med Tranemo kommun, och upplever att det har förenklat bygglovshanteringen.

– Att ha kommunen som stöd har gjort det betydligt smidigare. Så hade man velat ha det varje gång, säger Lars Larsson.

En osäkerhetsfaktor är dock parkeringsfrågan. Eftersom det ännu inte är klart när de två andra tomterna på området ska bebyggas tycker inte Lars Larsson att det är ekonomiskt hållbart att bygga ett parkeringshus. Istället önskar han att de ska kunna ha vanliga parkeringsrutor i markplan.

– Det kanske dröjer tio till tjugo år innan det byggs så mycket här att ett parkeringsdäck behövs. Det skulle man i så fall kunna lösa sedan, när behovet väl uppstår, säger Lars Larsson.

En dialog pågår nu med kommunen för att få fram en lösning.

– Det är en utmaning att lösa, men det kommer vara färdigt i god tid innan huset står klart. Vi har en bra och positiv dialog, säger Lars Larsson.

Inflyttningen väntas bli den 1 juni 2018. Majoriteten som köpt bostadsrätter i huset bor i dag i kommunen.

– Det känns roligt att vara med och bidra till Tranemos utveckling. Att bygga lägenheter överlag är ju ett sätt att få i gång en flyttkarusell. Det är svårt att hitta villor i Tranemo och Limmared i dag, så förhoppningsvis kan detta göra att fler barnfamiljer får chans att flytta till kommunen, säger Lars Larsson.

Fakta

Tranemo Park

Erik Larsson Bygg har nu påbörjat bygget av bostadsrättsföreningen Sjösidan. Huset blir sex våningar högt och består av 19 lägenheter.

Svanmo Fastigheter och Tranemo Bostäder tecknade optionsavtal på de andra tomterna i Tranemo Park. Svanmo Fastigheter för nu diskussioner med kommunen innan de ska ansöka om bygglov. De vill bygga hyresrätter med verksamhetslokaler på bottenplan. Tranemo Bostäder har dock släppt sitt avtal.

Visa mer...