Svenljunga & Tranemo

Prisade bönder ser framåt

Mjöbäck Artikeln publicerades
Johanna, Clara, Erik och Tobias Andreasson har djuren som ett gemensamt intresse. Mycket tid läggs på det egna företaget med nötköttsproduktion, hästuppfödning samt skogsbruk. 2 bilder
Foto:Moa Carlsson
Johanna, Clara, Erik och Tobias Andreasson har djuren som ett gemensamt intresse. Mycket tid läggs på det egna företaget med nötköttsproduktion, hästuppfödning samt skogsbruk.

För Tobias och Johanna Andreasson går intresse och företagsamhet hand i hand. Nyligen korades deras företag till Årets nötköttsföretag i Sjuhärad.

Så fort familjen Andreasson går ut ur bilen vid Lindsbo gård möts de av en råmande kör. Runt 20 kor kommer fram för att hälsa på dem vid stängslet till hagen. En del är bruna och andra har en ljusare färg. Några är fullvuxna, andra är kalvar.

– Det är självklart att djuren ska ha det så bra de kan. Här får de gå med sina mammor i flock, som de är skapta för, säger Tobias Andreasson.

Johanna och Tobias Andreasson har ungefär 80 köttdjur. Det räknar med att antalet ska gå upp till ett 100-tal om ett år. I början av sommaren utsågs paret till årets nöttköttsföretagare i Sjuhärad, av LRF Västra Götaland och Sjuhärads nötköttsföretagare.

– Det är himla skoj att få den uppmärksamheten och att fler tror att man är på rätt väg, säger Tobias Andreasson.

Köttet som de producerar är ekologiskt och krav-märkt. Det innebär bland annat att djuren inte ska vara uppbundna och att de måste släppas ut på sommaren. Inga gifter får användas och djurfodret ska främst framställas på egen mark.

Sedan 80-talet har Tobias föräldrar drivit ett ekologiskt nötköttsföretag. Tidigare har utgångspunkten för Tobias och Johannas företag varit vid föräldrahemmet. För två år sedan köpte de Lindsbo gård, där de nu har en koflock. Totalt har de sju flockar i kringliggande samhällen på mark som de arrenderar.

Utöver nötköttsproduktion har de skogsbruk på närmare 300 hektar mark. De föder även upp hästrasen nordsvensk, som de använder till skogsbruket samt säljer vidare.

Hela familjen delar ett stort djurintresse. Clara Andreasson, 8 år, tycker bäst om hästarna och kaninerna medan Erik Andreasson, 11 år, föredrar korna. Han har även höns och de arbetar med att bygga ett större hönshus.

– Det är ett intresse och det ger en viss typ av livskvalitet, säger Tobias.

Johanna instämmer och tillägger:

– Sedan brinner vi även för företagandet.

De har många planer framöver. Bland annat ska en ny ladugård stå klar till vintern.

Båda har andra jobb också och lägger därför mycket av sin fritid på sitt företag.

– Det blir ett sätt att umgås, säger Tobias.

Köttet från Lindsbo gård kan man hitta i bland annat Svenljunga och Mark. Tobias och Johanna samarbetar med ett lokalt nötköttsföretag som säljer under eget varumärke till butik.

Tobias tror att man generellt kommer äta mindre kött i framtiden och tycker att man som konsument ska vara kräsen.

– Kvalitetskött som är så etiskt som möjligt tror jag kommer stå högre i kurs.

Alternativet att odla vegetariska livsmedel på området finns inte, menar han. Marken är för stenig och åkrarna för små.

– I förlängningen blir det här ett sätt för oss att kunna äta gräset, säger Tobias Andreasson.