Svenljunga & Tranemo

Med kärlek för nygammalt

Svenljunga Artikeln publicerades
Den gamla grammofonspelaren är Sofia Salloums favoritpryl i butiken. Hon lägger på en vinylskiva, sätter nålen mot den och börjar veva. Saige Salloum testar också att veva. Hennes favoriter är olika snobbenfigurer.
Foto:Moa Carlsson
Den gamla grammofonspelaren är Sofia Salloums favoritpryl i butiken. Hon lägger på en vinylskiva, sätter nålen mot den och börjar veva. Saige Salloum testar också att veva. Hennes favoriter är olika snobbenfigurer.

Butiken American gypsy öppnade sina dörrar i början av juli. Familjen som driver butiken har rest över hela världen och tillslut hittat hem i Svenljunga. "Vi känner oss välkomna" säger Tami Salloum, som äger butiken med sin man.

Vid lunchtid är det flera kunder inne i den nya butiken American gypsy vid Svenljunga torg. En kvinna lyfter upp en orange gryta och tittar på den.

Här finns det mycket att undersöka: möbler, keramikfigurer, plåtburkar från förr och klädmönster.

Det är paret Tami och Sam Salloum som driver butiken. Döttrarna Saige, 3 år, och Sofia, 8 år, hjälper också till. Familjen kommer från början från Michigan, USA, och har även bott i Dubai i flera år innan de hamnade i Sverige.

– Sams jobb tog oss hit. Sverige påminner om Michigan, vädret är liknande och naturen är grön, säger Tami Salloum.

De har bott i Svenljunga i ett och ett halvt år och barnen går i skola och förskola i kommunen. Paret pratar engelska och Sofia hjälper gärna till att översätta till svenska om kunder inte förstår.

På helgerna åker familjen till närliggande städer för att leta efter saker som passar butiken.

– Allt är handplockat efter vad vi gillar, säger Tami.

Butikens tema är upcycling, alltså att rusta upp gamla saker så att de får en ny användning. Exempelvis har de skapat en taklampa av en bjälke och nedhängande glödlampor. Det finns också mycket secondhand.

Nu har butiken haft öppet i över en månad.

– Det har gått riktigt bra och vi har fått bra gensvar, säger Tami.

Sabine Kirschard har hittat ett vitt skrivbord som hon ska köpa. De vita färgen har repor som visar träslaget under.

– Jag föll för skrivbordet för att det är härligt att titta på. Det är gammalt och har varit med om en del, säger Sabine Kirschard.

Hon bor i Göteborg men har även ett hus från 1920-talet i Roasjö som hon renoverar. Hon vill att stilen ska spegla husets karaktär.

Det är första gången hon är i butiken.

– Den är helt suverän. Jag gillar butiken väldigt mycket, säger hon och frågar Tami om öppettiderna.

Sofia berättar att det var svårt att bestämma vad butiken skulle heta. American gypsy syftar på att familjen är amerikanare som har rest runt i världen, förklarar Tami.

"Gypsy" kan även uppfattas som ett nedvärderande ord mot romer. När familjen var på en resa i juni umgicks de med en svenskar som förklarade att ordet kan ha en negativ klang. Då hade de redan hunnit göra visitkort och en skylt.

– Vi menar det inte som en förolämpning, utan tänker på oss som resande, säger Tami Salloum.