Svenljunga & Tranemo

Man begärs häktad för mord vid torp utanför Svenljunga

Svenljunga Artikeln publicerades
Foto:Petter Trens

En man i 50-årsåldern har begärts häktad, misstänkt för mordet på den äldre man som hittades mördad vid sitt torp utanför Svenljunga i juli förra året. Bevisläget ska vara stärkt.

Mannen är i 50-årsåldern och hemmahörande i Göteborg. Det är samma man som anhölls misstänkt för mordet i november. Den gången beslutade kammaråklagare Maria Thorell att släppa mannen, eftersom hon då bedömde att det inte fanns tillräckligt med bevis för att få mannen häktad.

I förra veckan talade BT med Claes Lindberg vid avdelningen för grova brott på polisen i Borås, och fick då beskedet att utredningen gick framåt. Det visar sig nu att mannen redan då var anhållen i sin frånvaro.

– Jag uttryckte mig lite kryptiskt, för jag visste att det här var på gång. Det är samma person som varit misstänkt och suttit frihetsberövad tidigare, säger Claes Lindberg.

Mannen greps på söndagsförmiddagen och sitter nu anhållen. Kammaråklagare Maria Thorell har nu lämnat in en häktningsframställan.

– Som det såg ut då bedömde jag att det inte var tillräckligt för att få honom häktad. Men nu har det kommit till ytterligare material, som gör att jag bedömer att han ska begäras häktad, säger hon.

Vad det är för material som tillkommit kan Maria Thorell inte kommentera i dagsläget.

– Jag kan inte gå in på det, men det är nya uppgifter som har kommit fram.

Mannen har tidigare nekat till anklagelserna i förhör.

Häktningsförhandlingen är planerad att äga rum under tisdagen.

Det var i början av juli förra året som kvarlevorna av en 86-åring påträffades vid ett torp som han ägde utanför Svenljunga. En god man utsågs efter åldringens försvinnande och i samband med röjning vid fastigheten hittades kvarlevorna. En obduktion har visat att mannen blev mördad.

Sista livstecknet efter mannen ska vara banktransaktioner under våren 2014, och enligt häktningsframställan ska mordet ha ägt rum någon gång mellan den sista april och mitten av maj 2014. Mannen anmäldes försvunnen i början av 2015, och Missing people sökte då efter honom utan resultat.

I höstas anhölls också en kvinna som har en nära relation till den misstänkta mannen. Kvinnan är misstänkt för häleri som ska ha ett samband med mordet. Misstankarna mot kvinnan kvarstår, men hon sitter inte anhållen.

– Det är brottslighet på en annan nivå, så hon är inte anhållen i dagsläget, säger Maria Thorell.

Claes Lindberg berättar att arbetet med utredningen fortsätter, och att teorin om att det är ett ekonomiskt motiv som ligger bakom brottet kvarstår.

– Det är många små saker som pekar i samma riktning, säger Claes Lindberg.