Svenljunga & Tranemo

Magnus Josefsson: Jag gjorde faktiskt ett repmöte – ett av de kortaste i historien...

Svenljunga & Tranemo Artikeln publicerades

”Hur var det i lumpen?” Ett av barnbarnen hade väl blivit inspirerad av TV-inslagen (eller kan det ha legat på Youtube?) om mönstrande svenska ungdomar.

Ja, hur var det egentligen? Herregud, det är snart 50 år sedan jag mönstrade och lumpade. Liksom hos en märkligt stor andel av den svenska, lite halv- och övermogna manliga befolkningen, så finns minnena där. Ofta förstärkta och förändrade och förbättrade.

Jag minns mönstringen där mina förmågor och anlag skulle granskas, målet var att jag skulle få precis det uppdrag som passade mig och Sverige bäst. Jag blev fototekniker i Hässleholm, en inriktning jag varken förr eller senare känt som min livsuppgift.

Platsen Hässleholm missade försvarsmakten att skriva in på min inkallelseorder - så jag inställde mig på I15 i Borås. I stället för fototeknikpulande så skulle Livkompaniet bli mitt hem de närmaste tre månaderna. Under den tiden skulle jag lära mig att marschera runt kasernområdet, påhejad, eller snarare nedsablad, av röststarka befäl. Och fienden kom alltid via Rydboholm. I själva verket var det naturligtvis ryssar som var på intågande, men av någon outgrundlig anledning så tog ryssen alltid vägen över Rydboholm.

Jag insåg rätt snart att min placering nog inte var den rätta, Livkompaniet bestod av blivande läkare, sjuksköterskor och veterinärer. Efter de tre månaderna var det dags för praktik på utvalda arbetsplatser - och min socionomutbildning platsade inte riktigt i en operationssal.

Jag skickades hem, med order att infinna mig ett år senare. Vilken roll i det svenska försvaret skulle då bli min?

Det blev gruppbefäl, eller var det till och med plutonsbefäl, som utbildningen siktade mot? Hur som helst så skulle det handla om tolv, toooolv, månader på I15.

Jag och en nyfunnen vän avgav varsitt heligt löfte. Under tre månader skulle vi ge allt, vi skulle åla som iglar för att nå vårt mål - att bli nerklassade till malajer och därmed korta ner lumpartiden med ett halvår.

Målet var givet och medlet hette sjukan, läkarmottagningen på regementet. Undrar om mitt besöksrekord fortfarande gäller? Eftersom mina krämpor gav föga resultat i form av sjukskrivning så var det bara att bita ihop och hitta på något nytt. Inte ens när jag och kompisen visade att våra febertermometrar skjutit upp mot 42 grader så sjukskrevs vi. Vårt försök att höja tempen med hjälp av en varmvattenkran misslyckades skändligen.

Men vi kämpade på, och det fanns fler som var idoga. Som hockeyspelaren från Nittorp, den ständigt tacklingsglade friskusen, han som försökte slå fast att han inte klarade av våld och stridigheter.

Jodå, vi lyckades bli malajer och det var dags för ett nytt avbrott i den militära karriären. Hem några månader och så dags för I15, del III. Mitt enda minne från denna sista period var att vi ägnade tre-fyra-fem veckor åt att måla en lada. Det finns nog ingen lada i vårt land som haft så många färglager påmålade. Till slut riskerade den att falla samman på grund av tyngden på all färg.

Tja, så var min lumpartid… Fast jag gjorde faktiskt ett repmöte dessutom, ett av de kortaste i historien misstänker jag. Dag ett blev jag befriad från packning, dag två från marscher, dag tre från uppställningar - samma dag blev jag hemskickad.

Nej, jag berättade inte om allt detta myglande för barnbarnet. Och till slut blev det väl något som liknar en man även av mig. Och jag misstänker att lumparlivet - och entusiasmen från de lumpande - förbättrats genom åren…

Fakta

För övrigt så:

Har militärtjänstgöringen en lång historia i Sverige. Redan på 1600-talet fanns imdelningsverket som pekade ut försvarsplikten. 1901 infördes den allmänna värnplikten för alla män i åldrarna 21 till 40 år.

Dröjde det fram till 1980-talet innan kvinnorna kunde kliva in i den så manliga militärvärlden.2010 blev värnplikten vilande i fredstid, men har nu återuppväckts, om än i klart förminskad skala.

Kan ordet ”lumpen” i vanlig ordning härledas på olika sätt. Men kopplingen till de inte alltid moderiktiga och trendriktiga klädespersedlarna dominerar. ”Muck” kan dels kopplas till romanis mukk (=frisläppt), men också till förkortningen militär utryckning i civila kläder.

Visa mer...