Svenljunga & Tranemo

Ja till utredning om kök i privat regi

Svenljunga Artikeln publicerades
Foto:Lennart Magnusson

Svenljungas kommunfullmäktige öppnar för försök med privatisering av Klockaregårdens kök. Politikerna har sagt ja till en motion från Barbro Johansson (C).

Barbro Johanssons förslag var att utreda om kommunens stora kök, Mogaköket, skulle läggas ut på entreprenad. På måndagkvällen föreslog Margaretha Bjälkemo (M) i stället välja ut Klockaregårdens kök, och att det ska göras som ett försök.

Ett tillägg som gjorde att även Moderaterna röstade för motionen. I kommunstyrelsen röstade de emot.

– Jag vet att det finns äldreboenden som lagt ut sitt kök på entreprenad och att det blivit väldigt lyckat, säger Margaretha Bjälkemo.

Barbro Johansson säger att bakgrunden till att hon skrev motionen var att det kom in klagomål på maten.

– Det är inte viktigt vem som lagar maten, det viktiga är att det blir bra, säger hon.

Socialdemokraterna och Liberalerna vill fortsätta diskussionerna med Tranemo kommun om att samverka om kosten. Owe Lundin (L) tycker att ett beslut om entreprenad det skulle ge dubbla budskap till grannkommunen.

– Som liberal är jag inte emot tanken på entreprenad men det ger konstiga signaler nu när vi inlett diskussioner med Tranemo, säger han.

Ann-Marie Franzén Molin (S) påminde om hur det var senast kommunen lade ut verksamhet på entreprenad.

– Jag vet vilket lidande det var på Klockaregården när Attendo var där. Jag tycker att det är skämmigt om vi ska utsätta kommunens verksamhet för det igen, säger hon.

Centerpartiet, Moderaterna, Landsbygdspartiet, Miljöpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna röstade för motionen. Socialdemokraterna och Liberalerna röstade emot.