Svenljunga & Tranemo

Cannabisodling: Hovrätten sänker skadestånd

Svenljunga Artikeln publicerades
3 bilder
Foto:Polisen

Det var i våras som en av de största cannabisodlingarna i Sjuhärad någonsin påträffades i ett hus i Svenljunga. I mitten av juni dömdes en man och en kvinna till fängelse av tingsrätten i Borås - nu fastställer hovrätten kvinnans straff.

Mannen, 33 år, och kvinnan, 37 år, dömdes båda till tre år och nio månaders fängelse. Tingsrätten motiverade fängelsestraffen framför allt med den omfattande mängden cannabis.

Mannen dömdes för grovt narkotikabrott och olovlig kraftavledning, samt ringa narkotikabrott.

Kvinnan dömdes även hon för grovt narkotikabrott och olovlig kraftavledning.

Domen mot henne har sedan överklagats till Hovrätten för Västra Sverige.

Kvinnan, som nekar till brott, yrkade på att hovrätten skulle ogilla åtalen och skadeståndanspråket. I andra hand ville hon i stället bli dömd för medhjälp till narkotikabrott.

Hovrätten går dock på tingsrättens linje, och ändrar inte fängelsestraffets längd.

Bland annat hänvisar de till det fotografi som mannen tagit av kvinnan vid cannabisplantorna. Hovrätten anser att det visar att kvinnan varit införstådd med vad som pågick i huset. De nämner också att kvinnan inte kan ha undgått den fläkt- och ventilationsanläggning som fanns vid odlingen.

Däremot anser inte hovrätten att den olovliga kraftavledningen ska bedömas som grov.

De beräkningar som gjorts för att få fram hur mycket kraft som avletts baseras till stor del på de speciella lampor som funnits vid odlingen. Dock konstaterar hovrätten att det inte är klarlagt att lamporna har använts i så stor utsträckning.

På grund av detta sänker hovrätten skadeståndet som kvinnan dömts att betala till elbolaget Vattenfall. Summan sänks från 298 551 kronor till 87 469 kronor.

Fakta

Detta har hänt

Det var i början av mars i år som polisen fick in tips om gömman efter att förbipasserande känt den ovanliga lukten.

Poliser från grova brott i Borås åkte dit och fann den massiva odlingen i huset. Totalt fann de 295 plantor och över 63 kilo cannabis.

En av de största cannabisodlingarna någonsin i Sjuhärad var alltså avslöjad.

Mannen och kvinnan häktades några dagar senare.

Visa mer...