Sven Martinger

Nakenbad

Sven Martinger Artikeln publicerades

Då jag skrev ned rubriken ovan kom jag att tänka på nudister och naturister. Och skall jag vara ärlig - och varför skulle jag inte vara det - så vet jag inte riktigt skillnaden. Nudisterna gillar väl att bada utan baddräkt, men naturisterna. Vad gör dem speciella? Är det att de gillar att springa omkring i naturen i bara mässingen. Men att bada innebär ju också att vara i naturen. Lite mysko, det där med skillnaden.

Hur som helst var jag idag, måhända förståeligt nog, helt ensam på vår lilla strand på Lyckorna om jag bortser från min kära hustru som stod där på stranden iförd gul regnkappa. Förvånad hade jag inte blivit om hon under kappan också hade haft en tjock ylletröja. Själv hade jag ett par kortbyxor som verkligen sett sina bästa dagar. Byxorna är nu så tunnslitna att även jag funderar i banorna att slänga dem. Framtill finns dessutom revor som tillkommit enbart av den anledningen att byxorna är helt utnötta i tyget. Plagget är närmast transparent.

Förutom dessa moderiktiga kortbyxor hade jag en gammal T-shirt. Klädsnobb bör jag väl närmast titulera mig själv. Passande nog hade jag också ett par badbyxor med mig. Någon handduk brukar jag aldrig medföra. Jag vet inte riktigt varför det har blivit på det viset, men jag föredrar att lufttorka framför att torka mig med frotté. Lufttorkad skinka, det är ju fint och även dyrt. Själv kan jag bjuda på skinka i pluralis.

Erika tyckte det var onödigt att jag skulle blöta ned badbyxorna. I och för sig var de nog ganska så blöta redan för Erika och jag hade som sällskap haft regnet på väg till lilla badstranden. Först tvekade jag, men sedan tyckte jag nog att Erika hade fog för sin åsikt. Och vem skulle en dag som den göra mig sällskap i vattnet.

Och nakna jag förblev ensam i vattnet. De tidigare måsungarna har tydligen blivit stora nog att klara sig själva och flyga iväg. Och nu har vattnet blivit tillräckligt varmt för att rödmaneterna skall känna sig obekväma. Helt ensam, helt lugn kunde jag plaska omkring i den kostym som undertstundom benämns Adamsdräkten. Det var rätt skönt, i synnerhet att få slippa den efterföljande konstiga dansen på ett ben då man försöker kränga av sig de obehagligt blöta badbyxorna. Så visst kan det finnas fördelar med att ibland vara nudist alternativt naturist.