Allsvensk satsning fick Yarsuvat till Dalkurd

Fotboll Artikeln publicerades

Dalkurd FF storsatsar mot högsta serien.

Det fick Richard Yarsuvat, 24, att lämnar Norrby IF.

– För mig är det här en rimlig chans att nå allsvenskan på sikt, säger Yarsuvat.

Norrby mister sin skyttekung. Med 19 mål i serien och två i kvalet mot Assyriska var Richard Yarsuvat den kanske enskilt största anledningen till att Boråsklubben skrällde sig upp till superettan.

På tisdagen skrev han på för Dalkurd FF – efter att i måndags ha varit i Borlänge och hälsat på.

– Dalkurd har jagat mig i tre år och fått nej tidigare, men den här gången kändes allt rätt.

Klubben har ryktats vara på väg att flytta från Borlänge, och Upplands Väsby har ryktats vara ett hett alternativ som ny hemort, men nyligen blev det klart att föreningen blir kvar. Därmed väntar en flytt till Dalarna för Yarsuvat.

Hur blir det att lämna Norrby?

– Det är tungt, och faktum är att det var nära att jag skrev på deras kontraktsförslag. Men jag måste se till mig själv, och jag tror att de flesta inom Norrby förstår mitt val. Jag tycker att jag har gjort mycket för klubben genom åren, säger Yarsuvat, som har skrivit på ett ettårsavtal.

Dalkurd bildades 2004 och inledde året därpå seriespel i division sex. Klubben har sedan gjort en fantastisk resa genom tabellsystemet upp till superettan, där man som nykomling i år slutade på fjärde plats. Nu är siktet inställt på allsvenskan – vilket lade grunden för Yarsuvats klubbval.

– De vill ta klivet upp och för mig är det här en rimlig chans att nå allsvenskan, säger han.

Förra veckan skrev BT om Dalkurds intresse. Uppgifter till BT då gjorde gällande att Yarsuvat kan få en månadslön på ungefär 50 000 kronor om alla bonusar faller ut.

Hur bra är lönen?

– Inga kommentarer.

Norrbytränaren Simon Eriksson jobbade förstås för att få behålla sin skyttekung:

– Jag har haft bra snack med Ricky och hoppades att han skulle stanna hos oss, men det är svårt att sätta sig in i hur en annan människa tänker. Nu valde han att lämna och vi får önska honom lycka till, men vi ska se till att nolla honom när vi möts i serien, säger Norrbytränaren.

Går han att ersätta?

– Ingen är oersättlig. Däremot är det inte säkert att vi ersätter honom rakt av. Just nu tänker vi i lite olika banor. Vi har spelare i nuvarande trupp som kan hantera andra roller. Det troliga är att vi tar in ytterligare en forward, vad det är för typ av spelare får vi se, säger Eriksson.

John Östby, nyanställd klubbchef, är inne på samma spår.

– Det finns andra som kan kliva fram i Rickys ställe, men det lär behöva spetsas med någon utifrån. Men exakt vad för slags spelare vi tar in är öppet i dagsläget, säger Östby.

Hur ser du på att tappa Yarsuvat?

– Klart att det är tråkigt, han har varit en av klubbens absolut bästa spelare de tre senaste åren. Men vi respekterar hans val, och eftersom vi har vetat om i några veckor att det kan bli så här har vi jobbat parallellt med två olika scenarion sedan dess – ett med Ricky, och ett utan. Nu får vi fokusera på det sistnämnda.