Vem vinner BT-junioren 2018? Rösta på din favorit

IDROTT Artikeln publicerades

2017 års BT-junior blev judokan Tova Granberg. I år får vi en ny vinnare. Konkurrensen har varit knivskarp, och vi har tvingats välja bort flera starka kandidater. Här är de tio som kan vinna årets pris:

Observera att omröstningen, som pågår till den 12:e december, är vägledande. Den slutgiltiga vinnaren avgörs av en jury.

Stina Almqvist.
Foto: privat
Stina Almqvist.

1) Stina Almqvist

Född: 26 december 2002

Idrott: Basket

Klubb: BK Marbo/Rig Mark

Kommentar: 15-åringen var med och vann B-gruppen i U16-EM. När Marbos 02-lag i våras vann riksmästerskapet för F16 och blev bäst i Sverige var hon poängbäst både i semifinalen och finalen. Någon vecka senare vann Marbo även Scania Cup, vilket räknas som inofficiellt nordisk mästerskap. I höst spelar Almqvist med Rig Mark i Basketettan. Där ligger hon trea i skytteligan efter sex omgångar. Laget spelar även Europaspel i U18-klassen. Där kom hon med i allstarfemman vid första sammandraget.

Karin Inger-Key, coach: Hon har en vinnarskalle som är ovanlig för en 15-årig tjej och ser nog inga hinder eller begränsningar. Det är en rätt häftig inställning. Hennes exceptionella talang och tekniska färdigheter i kombination med att hon är snabb, stark och orädd kan ta henne långt. Om hon får vara frisk och skadefri har hon potential att spela internationellt och ta en plats i seniorlandslaget.

 

Johanna Andersson.
Foto: Karl-Roger Karlsson
Johanna Andersson.

2) Johanna Andersson

Född: 5 september 2002

Idrott: Skytte, luftgevär

Klubbar: Dalstorps skytteförening/Jönköpings skytteallians

Kommentar: 16-åringen från Växtorp i Dalstorp blev fjärde bästa europé (14:e totalt) vid JVM för 20-åringar. I maj fick hon åka med seniorlandslaget till München för en stor världscuptävling. Nationellt har hon bland annat vunnit JSM-guld, SM-silver i lag för seniorer och DM-guld för seniorer.

Paul Larm, tränare på skyttegymnasiet: Det är en väldigt ambitiös tjej, som är noggrann i allt hon gör – en unik person. I skytte är det viktigt att man gör momenten exakt likadant varje gång och Johanna är väldigt konsekvent. Hon är lugn och sansad och bra på att fokusera. Hon behöver bli jämnare i sitt skytte, men jag är övertygad att hon kommer att nå de mål hon sätter upp.

 

Linus Carlsson.
Foto: Bengt Lagerstedt
Linus Carlsson.

3) Linus Carlsson

Född: 14 mars 1999

Idrott: Discgolf

Klubb: Onsala Discgolf

Kommentar: Boråsaren har radat upp fina placeringar under året. Topparna är SM-silver, niondeplats på EM (bäste svensk) för seniorer samt tredjeplats vid The Open, Europatourtävlingen i Ale.

Andreas Dackander, förbundskapten: Trots att han bara är 19 år beter han sig som ett fullblodsproffs, när det gäller rutiner, tankesätt och värderingar. Det var en del diskussion innan han togs ut till EM om att han skulle dit för att se och lära men han visade att han redan är där både psykiskt och tekniskt. Han är stuprörsformad i kroppen och behöver bli både starkare och lite mer eftertänksam, men har alla möjligheter att nå världstoppen.

 

Wilhelm Falk.
Foto: Oskar Pålsson
Wilhelm Falk.

4) Wilhelm Falk

Född: 25 juni 2003

Idrott: Basket

Klubb: Borås Basket/AS Stella Azzurra

Kommentar: Debuterade i Basketettan som 14-åring i våras, och gjorde poäng i alla sina fyra matcher. Under sommaren värvades han till italienska andraligaklubben och plantskolan Stella Azzurra i Rom, där han spelar med U16 och U18, samt redan har suttit på bänken med A-laget. I Italien har Falk varit med och vunnit den stora internationella U16-tävlingen La Orotava på Teneriffa. I finalen besegrades Real Madrid med 86–67.

James Pedersen, tränare: Wille har alla verktyg som behövs. Han är spelintelligent, osjälvisk och kan skjuta. Dessutom har han storleken. Han har mognat av att flytta utomlands och klarar sig galant i Italien, där han inte bara ingår i ett av Europas bästa 03-lag utan är en viktig spelare. Om han får var frisk och hel skulle jag bli chockad om han inte tar sig till spanska ligan eller kanske till och med USA.

 

Johanna Grekula.
Foto: Petter Trens
Johanna Grekula.

5) Johanna Grekula

Född: 20 augusti 2001

Idrott: Vattenskidor

Klubb: Bollebygds vattenskidklubb

Kommentar: Är överlägsen i Skandinavien i juniorklassen. Vann alla fyra gulden vid Skandinaviska mästerskapen. Hon vann dessutom alla fyra gulden vid JSM. Där satte hon dessutom svenskt rekord i trick, både för U17 och U21, med 4590 poäng. Inför säsongen låg U17-rekordet på 3730 poäng. På seniornivå tog hon SM-silver i hopp och SM-brons i kombinerat.

Bjarni Sigurdsson, förbundskapten: Johanna är en fantastiskt tävlingsmänniska som presterar under press. Hon är hästlängder före konkurrenterna nationellt både på juniornivå och i U21 och mäter sig även internationellt. Min bedömning är att hon har finalkapacitet på ett europeiskt mästerskap.

 

Anja Händén.
Foto: Johan Rydén
Anja Händén.

6) Anja Händén

Född: 28 december 2003

Idrott: Bordtennis/Parabordtennis

Klubb: ÖSTK

Kommentar: Vann SM-guld för seniorer i parabordtennis, klass S6–10. Har kommit tvåa i både singel och lag vid två internationella tävlingar i Spanien. I vanlig bordtennis nådde hon bland annat DM-final för seniorer, vann F15-DM och gick till kvartsfinal i F15-SM i singel och tog brons i dubbel. Är rankad som nummer 14 i Sverige i sin ålder.

Daniel Ellerman, förbundskapten i parabordtennis: Att hon tog två andraplatser i Spanien är otroligt stort och på världsrankningen ligger hon nu på topp tio – bland seniorer. Hon är mentalt stark, vill mycket och har en stark teknik framför allt på backhandsidan. Hon kan bli betydligt snabbare och utveckla sin forehand, men målet är att hon ska kvala in till Paralympics 2020 även om det är tufft och platserna få.

 

Melker Olsson.
Foto: Petter Trens
Melker Olsson.

7) Melker Olsson

Född: 24 augusti 2000

Idrott: Simning

Klubb: SK Elfsborg

Kommentar: Har tagit två brons på stora SM, dels på 800 meter frisim i långbana, dels på 200 meter ryggsim i kortbana. I övrigt i långbana: JSM-guld i lagkapp 4x100 meter medley, JSM-silver på 100 meter ryggsim och JSM-brons på 1500 meter frisim (sexa bland seniorerna). Och övrigt i kortbana: JSM-guld på 200 meter ryggsim samt JSM-silver på 400 meter frisim (sexa bland seniorerna) och 800 meter frisim (fyra bland seniorerna).

Claes Andersson, tränare: Melker har tagit väldigt stora steg i år. Han har hittat tillbaka till tekniken efter att ha varit i ett vakuum, han har mognat som person och har hållit sig frisk och stark. Han har en jädra pump och kan hålla hög takt under längre tid, men är sämre i vändningarna och behöver förbättra sin smidighet. Han är ingen balettdansös direkt.

 

Abdelrahman Saidi.
Foto: Li Edqvist
Abdelrahman Saidi.

8) Abdelrahman Saidi

Född: 13 augusti 1999

Idrott: Fotboll

Klubb: Norrby IF

Kommentar: Enligt BT:s knallejury var 19-åringen Norrbys bästa spelare i superettan i år. ”Abdo” som han kallas fick ett snitt på 2,52 på de 25 matcher han spelade i superettan under året. Av dem var 23 från start. Från sin mittfältsposition gjorde han tre mål, och lockade till sig storklubbarnas intresse.

Mohammed Ali Khan, tränare: Han har bolltryggheten och löputhålligheten och kan både avsluta anfall och täppa till hål defensivt. Nästa kliv är att bli lite mer proffsig och leva fotboll i alla situationer, äta ordentlig frukost och sova i rätt tid för att förbereda sig. Han har potential att spela i allsvenskan, kanske till och med i ett topplag, men det svänger fort och är små marginaler.

 

Adam Wallin.
Foto: Mia Höglund
Adam Wallin.

9) Adam Wallin

Född: 7 december 2001

Idrott: Golf

Klubb: Ulricehamns GK

Kommentar: Var bärande i det svenska lag som tog brons vid JEM. Som bevis för det togs han ut i Europas lag till Jacques Léglise Trophy – en lagmatch mot Storbritannien och Irland. Där får spelarna vara upp till 18 år och Wallin var ende svensk. Har radat upp toppresultat under året. Tvåa (av 51 spelare i seniorklass) i Nordiska ligans första kvalsteg och trea (av 85 spelare) i det andra och sista kvalsteget. Tvåa i finalen av Junior Masters Invitational, den näst största svenska juniortävlingen efter JSM. Tvåa i U18-tävlingen Fairhaven Trophy i England.

Rasmus Artursson, tränare: Adam är extremt målmedveten och det är få som är mer träningsvilliga, det är nog hans största tillgång. Han slår väldigt rakt och ställer sällan till det för sig – det känns som att hans bästa klubba är drivern. Nästa steg är att förbättra spelet på och runt green och att köra mer fys så att han blir starkare, men han har redan många ingredienser för att ta sig riktigt långt

 

Julia Wennersten.
Foto: Mia Höglund
Julia Wennersten.

10) Julia Wennersten

Född: 18 mars 2001

Idrott: Friidrott

Klubb: IK Ymer

Kommentar: Tog JSM-guld i F17-klassen på 300 meter häck. Tog dessutom silvermedaljer på 100 meter häck samt i stafettlaget över 1000 meter. Togs ut till Ungdomsfinnkampen för andra gången. Fick där pris för årets prestation på damsidan i det svenska laget efter att ha fört stafettlaget på 4 x 400 meter till seger samt blivit tvåa på 400 meter häck – en distans hon sprang för första gången. Inomhus noterade hon dessutom ett JSM-silver på 60 meter.

Carina Lindberg, tränare: Julia gör aldrig en halvdan träning. Hon ger järnet i alla situationer och det svåra är att bromsa henne. Men den viljan och vinnarskallen kommer att ta henne långt. Hon är dessutom oerhört explosiv och är alltid först ur startblocken.

 

Så röstar du

Du kan rösta på din favorit här, men om du vill ha chans att själv vinna – fem personer får två trisslotter vardera – så får du antingen mejla eller skicka snigelpost.

Skicka med vykort eller i kuvert så att det är oss tillhanda senast 12 december. Märk BT-junioren och ange kandidatens nummer. Adress: Borås Tidning, sporten, 501 85 Borås.

Mejla till junioren@bt.se. Döp mejlet till kandidatens namn och nummer.

Omröstningen är en av de faktorer som juryn väger in när vinnaren utses.

Juryn består av BT:s Malin Henrikson och Johan Rydén samt Peter Johansson, Anita Zetterman, Carina Lindberg och Ulf Meijer.

 

Tidigare vinnare

Anna Svenjeby (här tillsammans med Ulf Bergquist) fick BT-junioren 1979.
Foto: Foto Önskas
Anna Svenjeby (här tillsammans med Ulf Bergquist) fick BT-junioren 1979.

1970-talet

1973: Tommy Svensson, fotboll och Hans Leijbertz, judo.

1974: Leif Karlsson, gång.

1975: Tomas Engström, fotboll.

1976: Adam Czolowski, brottning.

1977: Tomas Jernkrok, backhoppning

1978: Ann Larsson, handboll.

1979: Anna Svenjeby, fotboll och Ari Markkola, brottning.

 

Patrik Järbyn fick BT-junioren 1987, den här bilden är dock från 1996.
Foto: Rudi Blaha
Patrik Järbyn fick BT-junioren 1987, den här bilden är dock från 1996.

1980-talet

1980: Stefan Holmquist, brottning.

1981: Jörgen Karlsson, biljard.

1982: Anneli Hedén, skidor.

1983: Monika Gunnarsson, gång.

1984: Patrik Norström, handikappidrott.

1985: Johan Svensson, skytte.

1986: Patrik Johansson, bowling.

1987: Patrik Järbyn, alpint.

1988: Anna-Karin Svantesson, friidrott.

1989: Jonas Larsson, basket.

 

Borås GIF:s skidtrupp 1993.  Mathias Fredriksson längst till höger fick BT-junioren två gånger på nittotalet.
Borås GIF:s skidtrupp 1993. Mathias Fredriksson längst till höger fick BT-junioren två gånger på nittotalet.

1990-talet

1990: Annika Stomberg, ridsport.

1991: Mathias Fredriksson, skidor.

1992: Mathias Fredriksson, skidor.

1993: Martin Larsson, orientering.

1994: Fredrik Berglund, fotboll.

1995: Emelie Öhrstig, skidor och mountainbike.

1996: Anna Pettersson, friidrott.

1997: Sandra Gerhardsson, skidor.

1998: Claes Andersson, simning.

1999: Robin Rudholm, bilsport.

 

Hanna Falk fick priset 2008. Året därpå tog hon sin första världscupseger i Düsseldorf.
Foto: Hermann J. Knippertz
Hanna Falk fick priset 2008. Året därpå tog hon sin första världscupseger i Düsseldorf.

00-talet

2000: Erik Öhlund, orientering.

2001: Andreas Drugge, fotboll.

2002: Nina Flack, bowling.

2003: Samuel Holmén, fotboll.

2004: Johan Ris, brottning.

2005: Joakim Sjöhage, fotboll.

2006: Jonas Jerebko, basket.

2007: Andreas Lindén, cykel.

2008: Hanna Falk, skidor.

2009: Mattias Översjö, bordtennis.

 

Adam Paulsson blev dubbelt belönad. Han fick BT-junioren både 2011 och 2014.
Adam Paulsson blev dubbelt belönad. Han fick BT-junioren både 2011 och 2014.

10-talet

2010: Hampus Söderlund, bordtennis.

2011: Adam Paulsson, simning.

2012: Andreas Carlsson, friidrott.

2013: Lucas Eriksson, cykel.

2014: Adam Paulsson, simning.

2015: Elin Ljunggren, basket.

2016: Jacob Eriksson, cykel.

2017: Tova Granberg, judo.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Vad tycker du?

Vem bör vinna BT-junioren 2018?

Stina Almqvist

2.1%

Johanna Andersson

10.0%

Linus Carlsson

2.0%

Wilhelm Falk

26.4%

Johanna Grekula

18.2%

Anja Händén

22.2%

Melker Olsson

1.0%

Abdelrahman Saidi

2.9%

Adam Wallin

5.1%

Julia Wennersten

10.1%

Antal svar: 7282

Omröstningen ger en bild av vad de av Borås Tidnings läsare som valt att rösta på nätet tycker.
Resultatet ska inte ses som representativt för allmänheten, eller för Borås Tidnings läsare.