Tredje raka OS-förlusten, pinsamma 17–29 (11–16) mot Frankrike.
Sport • Publicerad 1 augusti 2012

Om inget anmärkningsvärt händer tar Sveriges OS-äventyr slut på fredag.

– I dag var det mycket som havererade, sade förbundskapten Per Johansson.

I VM var Sverige en missad straff och några olyckliga minuter från att slå ut Frankrike i åttondelsfinalen. Det är svårt att tro för den som såg onsdagens handbollsmatch i Copper Box.

Första kvarten gjorde svenskorna fler tekniska fel än vad som är okej på en halvlek. Bollen var som en tvål i händerna på spelarna och försvaret, normalt Sveriges styrka, hade inte mycket att sätta emot fransyskorna.

– Framför allt var hemspringet fruktansvärt dåligt i första halvlek. Vi slarvade lite i anfallsspelet, de kontrar – och så joggar vi hem, sade försvarsspecialisten Johanna Wiberg kritiskt.

Prinsbesök

VM-tvåan, ledd av den magnifika Mariama Signate, ryckte snabbt till 8–2. Den svenska tränarstaben testade det mesta – time out, målvaktsbyte, nya anfallsuppställningar – utan större effekt.

Starten på andra halvlek signalerade att EM-tvåan från 2010 var på gång. Men det var bara tillfälligt. Förnedringen fortsatte – inför ögonen på prinsarna Daniel och Carl Philip, dessutom.

– Vi visste att vi hade chans om vi spelar bra, men det gjorde vi inte, sade Johanna Wiberg.

Två matcher kvar

Matilda Boson, effektiv från kanten, och Johanna Ahlm, sex mål och glöd som få, är ensamma om att få godkänt i ett Sverige som är mycket illa ute inför gruppspelsavslutningen. Det är långt ifrån säkert att segrar mot Spanien (fredag) och Sydkorea (söndag) räcker för att ta en av fyra kvartsfinalplatser.

– Klart att det kommer att räknas mycket hit och dit, men det enda vi kan göra är att vinna två matcher, konstaterade Wiberg.

Hur ska det gå till?

– Vi får ta med oss det självförtroende vi ändå har från Norgematchen. Sedan gäller det att tro på det.

Få mål

Sett över tre matcher har anfallsspelet varit dilemmat.

Det är lätt att hänga ut världsstjärnor som Linnea Torstenson och Isabelle Gulldén. Men faktum är att ingen offensiv spelare har toppat formen till det viktigaste av mästerskap.

– Vi gör väldigt lite mål, det blir så när man tappar självförtroende och saknar tajming, sade Per Johansson.

– Vi har ett sätt att spela handboll på som vi har trott på i många år. Den idén kommer vi inte att gå ifrån nu. Sedan är det uppenbart att vi har spelare som inte är tillräckligt trygga med det vi håller på med.