Annons

Nye managern: ”Norrby IF är en stor utmaning”

För sju–åtta år sedan gick Norrbys sportchef David Kryssman och nye managern Mohammed Ali Khan i samma klass.
FOTBOLL • Publicerad 15 december 2017

– Det var ett samarbete mellan Göteborgs universitet och Svenska fotbollförbundet, vi läste bland annat advanced-utbildningen och lite kurser. Efter det har jag följt MAK:s karriär, säger Kryssman.

När Simon Eriksson tackade för sig som Norrbytränare ringde Kryssman upp sin gamla klasskompis Mohammed Ali Khan – MAK kallad – och bokade ett möte.

Annons

– Det var förutsättningslöst. Vi sågs och lärde känna varandra, klämde lite på varandra och det ledde till att jag står här i dag, säger Ali Khan.

Han har tränat Husqvarna i ettan i år. Klubben var inte nöjd med att han lämnade i ett så här sent skede.

– Men det har gått över, säger Ali Khan, som motiverar sitt klubbyte så här:

– Norrby IF håller på att bygga något. Det finns en resa man vill göra. Jag gillar stora utmaningar, och Norrby IF är en stor utmaning. Jag är säker på att det blir en trevlig sådan.

Trots att 29-åringen bara har har en tränarsäsong bakom sig är han inte orutinerad som ledare. Samtidigt som han spelade i Halmstads BK var han även ordförande i moderklubben Västra Frölunda IF, en klubb som har likheter med Norrby.

– Tittar man på upptagningsområdet, och den bakgrund som många av ungdomarna har i Norrby påminner det mycket om Frölunda. Största skillnaden i dag är att Frölunda nu spelar i division III och Norrby i superettan och är en elitklubb.

Norrby får en manager som hämtat mycket inspiration från basketen.

– Gruppdynamiken är otroligt viktig för mig. I basketen stöttar man varandra, pushar och klappar varje gång någon sätter ett skott. Man märker att Norrby är en stark grupp, de bryr sig om varandra. Det är en viktig grund att bygga ifrån, kombinerat med ett tydligt sätt att spela fotboll, då kan det bli väldigt bra.

Han har skrivit på ett treårskontrakt som innebär heltidsanställning. Det finns klausuler som kan bryta samarbetet om klubben åker ut. 2018 väntar dock superettan, så efter nyår flyttar Ali Kahn in på kontoret i Norrbystugan. Tanken är att familjen snart skall flytta till Borås.

Norrbys ordförande Fredrik Hjelm ser positiva saker med att ha A-lagstränaren på klubbens kansli.

Annons

– Vi har ju tidigare haft både fysiska och mentala avstånd mellan den enhet vi har på Borås Arena och den enhet som finns här uppe i Norrbystugan. Nu hoppas vi att vi kan bli en helare förening på det sättet. Det tror jag är väldigt nyttigt för vår utveckling, säger Hjelm.

Johan RydénSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons