Annons

Trampolinfest i Herrljunga när Frivolten cup startade

Trampolin har en speciell plats i Herrljunga.
Inte minst den här helgen, när 515 deltagare fyller kommunens hotell, skolsalar, campingplatser – och förstås sporthallen.
Sport • Publicerad 18 maj 2012
Foto: Alex Ljungdahl

– Alla Herrljungabor hoppar – eller har hoppat – trampolin ,säger Ninni Lindgren, tävlingsledare för den 29:e Frivolten cup.

I kafeterian till sporthallen hörs samtal på danska, ryska, engelska, portugisiska – och förstås på svenska.

Annons

Inne i hallen är det fullt till bristningsgräsen.

?Hallen är egentligen för liten för den här tävlingen. Det är ju rena hönsgården här, säger Bosse Jansson och tittar ut över läktaren.

Han grundade Gymnastikföreningen Frivolten, och startade också Frivolten cup. Nu har han bytt klubb till Alingsås IF, men är ändå på många sätt inblandad i Herrljungas årliga, och internationella, stortävling i trampolinhoppning. I år är deltagare från 45 klubbar och 15 nationer på plats i Herrljunga.

Under åren har klubben och tävlingen gjort att saker förändrats inom trampolinvärlden. Som att Thomas Erikson tagit fram ett datoriserat system för att snabbt sammanställa domarpoängen. Eller att Bosse Jansson har avskaffat militärmarscher vid deltagarnas entréer.

?Det är ju alltid inmarscher i gymnastik, och jag hatar militärmarscher. Så vid vår första tävling sa jag att vi sätter på den bästa discomusik vi kan hitta. Det gällde bara att bryta konventionen, för snart körde alla med disko, säger Jansson.

För många hemmahoppare är Frivolten cup en höjdpunkt under året. Men 14-årige Felix Sagré tycker trots allt bättre om de mindre, nationella tävlingarna.

?Jag har större chans där, säger Sagré.

Igår kom han på 16:e plats i H15–16. Som många andra av dagens ungdomar är han uppvuxen med en studsmatta hemma på tomten.

?Jag har bara hållit på med trampolin i 1,5 år, men har hoppat studsmatta sedan jag var fem. Fast ett tag, när jag hade börjat här kunde jag inte fokusera mig till att hålla på med studsmatten mer. För det är så stor skillnad, säger Sagré.

Han är en av 80 aktiva i Frivolten. Men alla som gått i skola i Herrljunga de senaste åren har provat på sporten. För i samhället är idrottslärarna utbildade instruktörer.

Annons

?Skolorna går till vår hall och hoppar på idrotten ett par veckor varje år, säger Ninni Lindgren.

Ingen skola hade själv haft råd att köpa in en riktig trampolin, för en ny kostar närmare 100?000 kronor. Men GK Frivoltens samarbete med skolorna har gjort Herrljunga till en riktig trampolinkommun.

Johan Rydén
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons