Annons

Test, fest och sedan ledigt för Elfsborg

Sista träningen och sista testerna är gjorda. Bara lördagens Elfsborgsgala återstår innan de gulsvarta spelarna får ledigt.
– Det har varit en väldigt lång period som varit slitsam för många, säger manager Jimmy Thelin.
FOTBOLL • Publicerad 15 november 2018
När spelarna nu går på ledighet kör manager Jimmy Thelin på ända fram till jul. Närmast på tur står att ta tag i truppbygget inför 2019.
När spelarna nu går på ledighet kör manager Jimmy Thelin på ända fram till jul. Närmast på tur står att ta tag i truppbygget inför 2019.Foto: Jan Pettersson

De två sista träningsdagarna innan ledigheten bestod av tester av alla spelare. Detaljerade tester på ungefär en timme per man.

– Vi väger dem, fettmätning, gör olika rörlighetstester, allt för att hitta eventuella grejer vi måste justera under ledigheten, förklarar Thelin.

Annons

I år är ledigheten uppdelad på två omgångar. Däremellan har man två träningsveckor i december.

– Allt blir väldigt individanpassat i förstaläget. Det handlar mest om att fixa till saker. Folk har ju spelat med skavanker hela året, så nu måste vi först få ordning på dem. Sedan tränar vi och så får de med sig ett fysiskt program till nästa omstart.

De två decemberveckorna skall användas till att jobba på lagets taktiska principer.

– Nu har vi lärt känna spelarna. Vilka är tekniskt starka, vilka är taktiskt skickliga, vilka är positionsstarka och vilka behöver mer hjälp med att förstå vilka ytor man måste ta och sådana saker.

Redan i mitten av januari flyger laget sedan till USA.

– Jag tror att det är bra att när man gör en omstart med eventuella nya spelare, att man går igenom spelplanen och beteendekulturen tidigt så att den sätter sig. Då är det perfekt att börja med ett läger.

För Thelin och de andra i ledarstaben väntar jobb fram till jul. Fokus ligger förstås på det nya truppbygget.

– Nu startar processerna där styrelse, klubbchef, manager och de som scoutat (Miguel Beas och Anders Svensson) sammanställer allt och gör olika prioriteringar utifrån de förutsättningar man har. Vi har en kontraktssituation man måste acceptera. Det är egentligen bara Viktor Prodell som har utgående

Har ni haft några samtal med honom?

– Vi har bara sagt att vi skall snacka efter säsongen. Vi lät spelarna landa efter den sista matchen. Det har varit mycket mental anspänning egentligen från start. Lägger man på hösten 2017 har det varit en väldigt lång period som varit slitsam för många. Då får man låta dem andas lite.

Per Frick och Issam Jebali är glada under Elfsborgs vårmöte med Kalmar. Totalt sett är Frick dock inte så nöjd med 2018.
Per Frick och Issam Jebali är glada under Elfsborgs vårmöte med Kalmar. Totalt sett är Frick dock inte så nöjd med 2018.Foto: Anders Robertsson
Annons

En som huvudsakligen skall andas Boråsluft under sin ledighet är Per Frick.

– Min sambo är heltidsarbetande här i Borås så det passar rätt bra att vara kvar här och fokusera på att träna själv och hålla formen. Och även lägga lite extra tid på vårt företag.

På senare år har han haft flera struliga och skadeförföljda försäsonger.

– Nu känns kroppen bra och jag hoppas kunna hålla det under ledigheten och till och med bli ännu bättre framåt våren. Det är ju en period nu när man kan ägna sig åt att bli helt frisk i delar där man haft lite problem under säsongen. Nästa år skall bli mitt år.

Blir 2019 också Elfsborgs år?

– Om man jämför med det här året så skall det definitivt bli det. Det är klart att vi inte är nöjda med det här året, så något måste ske. Det är vi väl medvetna om och nu börjar jobbet.

Vad specifikt har ni lärt er i år?

– Vissa matcher har varit bra. Hammarby borta är en sådan jag får upp direkt. Där krigade vi till oss tre poäng mot ett lag som jagade SM-guld och verkligen måste slå oss. Den inställningen vi hade i den matchen är den inställning som krävs, och det mot alla lag, oavsett om det är hemma eller borta. Det finns inte längre matcher där vi går ut på hemmaplan och lagen nästan har givit upp på förhand.

Johan RydénSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons