Talar Oscar Pistorius sanning?

Sport Artikeln publicerades

Fallet med Oscar Pistorius engagerar världen. Mördade han sin flickvän eller inte?

Vittnen saknas. Den kriminaltekniska undersökningen kommer att bli helt avgörande för att lösa fallet.

Natten till Alla hjärtans dag, den 14 februari skjuter den sydafrikanske olympiern Oscar Pistorius ihjäl sin flickvän Reeva Steenkamp i hans hem strax öster om Pretoria. I badrummet avlossar han fyra skott, Steenkamp träffas av tre och avlider.

Så långt är alla överens, inklusive Pistorius själv. Men vilket var motivet till dödsskjutningen? Och hur gick den till? Där går berättelserna isär.

Oscar Pistorius hävdar att han var på balkongen för att hämta en fläkt, när han hörde ett ljud från badrummet. I tron att det var en inbrottstjuv hämtar han en pistol vid sängen. Sedan går den amputerade Pistorius på benstumparna mot badrummet. Ljudet kommer från den angränsande toaletten och mot den dörren avfyrar han skotten.

Bara förövarens ord

Åklagaren, däremot, påstår att paret bråkade timmarna före skottlossningen. Sedan satte Pistorius proteserna på benen och beväpnade sig innan han satte av mot badrummet där han skjuter flickvännen som har krupit ihop i ena hörnet på toaletten för att värja sig.

När polisen anländer har Pistorius burit ner Steenkamps kropp till våningen nedanför, insvept i handdukar.

Några ögonvittnen finns inte, varför fallet nu är helt i händerna på vetenskapen.

– Utan teknisk bevisning blir det bara ord och i det här fallet finns det bara en historia, säger Patrik Hertzman, förste forensiker vid vapengruppen på Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL), till TT.

Bränt krut

Steg ett, berättar Hertzman, är att säkra rätt mordvapen.

Alltid detta tjat om mordvapnet, det borde väl inte spela någon roll i detta fall?

– Det är första steget i en kedja för att ta reda på om Pistorius talar sanning eller inte.

Det Hertzman och hans kollegor vill åt är de så kallade skottresterna. När ett vapen avfyras slungas metallfragment och delvis förbrända krutkorn ut i en trattliknande formation i riktning mot offret.

– Den här tratten går att visualisera med hjälp av olika kemikalier och både utbredningen och koncentrationen av den säger en hel del om hur nära förövaren stod sitt offer. Eftersom skottresterna varierar mellan olika vapen, måste man ha det använda vapnet för att kunna bedöma avståndet.

Kissat eller inte?

När det är avklarat uppstår frågan hur förövarens och offrets positioner såg ut. Var Reeva Steenkamp inne på toaletten för att kissa, som försvaret hävdar, eller låg hon ihopkrupen i ett hörn, som åklagaren påstår?

Polisen utgår därför från kulhålen och letar efter vinklar. Men oftast krävs det minst två hål för varje enskild kula för att det ska gå att avgöra dess bana. I det aktuella fallet sköt Pistorius genom toalettdörren.

– Det är tacknämligt, eftersom en dörr har mer än en yta. Genom att jämföra in- och utgångshålen går det att avgöra hur han stod.

Spår överallt

Även offrets skador är naturligtvis av intresse. Men där tar rättsläkarna vid.

– De stoppar in metallpinnar i hålen för att ta reda på skottvinklarna. Även blodstänken kan berätta en del, men det är ganska knepigt, eftersom det gäller att tolka en bild av hur blodet har stänkt och utifrån det räkna ut vad som har hänt.

Däremot kommer dna-spår troligen inte spela någon avgörande roll i den aktuella rättegången. Paret levde i lägenheten så dna finns överallt. Dessutom handlar det inte om att hitta förövaren, utan "bara" om att ta reda på om Oscar Pistorius talar sanning eller inte.