Annons

Vallachefen tar skulden för stafettfiaskot

Efter två raka OS-guld slutade Sverige femma efter att åkarna på de klassiska sträckorna haft dåliga skidor.
– Det är jag som loket i det här tåget som får ta ansvaret, säger vallachefen Urban Nilsson
Publicerad 18 februari 2018
En besviken svensk vallachef, Urban Nilsson, efter den misslyckade insatsen på herrstafetten.
En besviken svensk vallachef, Urban Nilsson, efter den misslyckade insatsen på herrstafetten.Foto: Anders Wiklund/TT

Skidor

Sverige har tagit medalj på varje stort mästerskap sedan 2010 och även om det gått lite tungt för herrarna så här långt på OS så fanns det förhoppningar om en medalj.

Sverige hamnade efter direkt i stafetten.
Sverige hamnade efter direkt i stafetten.Foto: Åserud, Lise
Annons

Men redan på första sträckan började de drömmarna tunnas ut då Jens Burman visserligen inledde bra men sen tappade och växlade som sexa, 36 sekunder från täten.

Än tyngre gick det på andra sträckan för Daniel Rickardsson som tappade 1.20 på sin sträcka.

– De gör ett fantastiskt jobb i vallabodarna. Men i dag var det inte bra, sade Rickardsson.

– Jag kände direkt i backen att det här går inte. Det var skidorna utan tvekan. Man gör allt man kan. Det var både och (fäste och glid).

Och vallachefen Urban Nilsson erkände snabbt att de misslyckats med vallningen:

– Det är inte jag heller (nöjd med skidorna). Jag skiter egentligen vad felet är. Vi ska få till skidorna när det verkligen gäller. Och det fick vi inte. Så jag som ytterst ansvarig får be om ursäkt.

– Det får inte ske på ett OS.

Marcus Hellner gjorde en okej fristilssträcka men han gick ut först om nia, hela 1.50 bakom ledande OAR. När han växlade över till Calle Halfvarsson var det som sexa, 1.57 bakom Norge.

– Jag var väldigt pigg men det var ett väldigt svårt utgångsläge. Det var alldeles för långt för att man skulle kunna göra någonting, säger Hellner till Kanal 5.

På sista sträckan stod kampen om medaljerna mellan Norge, Frankrike och OAR. Norske Johannes Høsflot Klæbo lät fransmannen Adrien Backscheider dra och Denis Spitsov kom ikapp och förbi och fick med sig Klæbo.

Annons

På sista varvet ryckte Klæbo ifrån ryssen och säkrade första norska stafettguldet sedan 2002 i Salt Lake City.

Senast Sverige misslyckades ta medalj i en OS-stafett för herrar var just 2002 då man slutade 13:e. 2006 blev det brons och de två senaste olympiska spelen har det blivit guld.

KB/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons