Svenskt EM-guld i fotboll

Det svenska U 19-landslaget i fotboll är europamästare efter att ha besegrat Spanien med 1–0.
Sport • Publicerad 15 juli 2012

Målet kom i förlängningens 18:e minut när AIK:s Malin Diaz höll sig framme och stötte in en retur från den spanska målvakten Dolores Gallardo. Gallardo var väldigt släpphänt på skottet från Malmös Elin Rubensson, som ryckte in i straffområdet till vänster.

Fram till avgörandet hade Sverige varit rejält tillbakapressat och chansen som gav målet var i stort sett den enda efter halvtidsvilan.

Spanjorskorna hade en frispark i krysset i mitten av den andra halvleken men hade annars svårt att utnyttja sitt spelinnehav mot ett kämpande svenskt försvar.

Efter ledningsmålet höll Sverige enkelt undan mot trötta spanjorskor.

Senast Sverige tog ett EM-guld på den här nivån var 1999 genom U 18-landslaget.