Annons

Svenskarna slog Djokovic/Troicki

I Peking tog Sverige OS-silver i dubbel. Robert Lindstedt/Johan Brunström kan nu vara på väg mot en ny svensk tennismedalj.
Sport • Publicerad 30 juli 2012
Foto: Mark Humphrey

– Jag ser dem som en av favoriterna i turneringen, säger världstvåan Novak Djokovic – utslagen av just svenskarna.

Det var inte bara en blågul skräll utan ett resultat som väckte uppmärksamhet runtom i Wimbledon där tennisen avgörs. Vinsten med setsiffrorna 7–6 (10–8), 6–3, för Brunström/Lindstedt var imponerande från början till slut.

Annons

Brunström/Lindstedt är visserligen utpräglade dubbelspelare, Lindstedt med tre raka Wimbledonfinaler, men de har bara gjort en match ihop tidigare.

Världstvåan Djokovic och Viktor Troicki, som bäst rankad tolva i världen, är visserligen inte dubbelspelare men har ändå tenniskvalitéer som räcker och blir över.

– Han (Djokovic) är ju bäst i världen på singel, inte bäst i världen på dubbel. Jag har mött precis alla storspelare utom Roger Federer så vem som står där bryr jag mig inte om. Även om han självklart är jättebra i dubbel så är han ju inte lika bra som i singel. Då kan ju dåliga lirare som jag faktiskt besegra honom, sade Lindstedt.

– Vi var väldigt taggade och jag kände mig väldigt bekväm. Vi känner att vi har väldigt bra chans vem vi än möter, tillade Brunström.

Räddad setboll

En räddad setboll vid underläge, 4–5 och ytterligare en i första setets tiebreak gav till slut Sverige chans att avgöra vid ställningen 9–8. Då svek Troicki och ett dubbelfel gav svensk ledning. I andra set kom avgörandet på samma sätt men då genom Novak Djokovic. Han gjorde dubbelfelet som gav breaket som ledde fram till 5–3-ledning och slutgiltig seger.

Serben var stor i motgångens och pratade om svenskar med guldchanser:

– Jag gjorde inget fel, de gjorde bara väldigt bra returgame och de spelade väldigt bra.

Det är dock inte bara tomma ord. Dubbelturneringen har haft en rad överraskande resultat och svenskparet är i alla fall ett steg närmare en upprepning av Thomas Johansson/Simon Aspelins bedrift från 2008 då man nådde OS-final (förlust mot Roger Federer/Stanislas Wawrinka).

Bra drag

Annons

– Nu är vi en match närmare medalj, skulle vi åka ut i andra så skulle det ändå vara ett misslyckande. Nu gäller det att lugna ned sig och ha fullt fokus på nästa, sade Lindstedt som erkände att han var spänd inför OS-debuten.

– Det var lite tajt. Det är ju nytt för mig. Jag tycker att jag servade som en jävla mus i början av matchen och fick inte in mycket förstaservar men jag hade ju bra drag i andraserven.

Redan på tisdag spelar svenskparet igen, då väntar kroatiska paret Marin Cilic/Ivan Dodig som på måndagen besegrade Juan Sebastian Cabal/Santiago Giraldo med 6–3, 6–4.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons