Annons

Svenskar sitter mest i hela EU

Enligt den senaste EU-barometern, sportar svenskarna mer än någon annan i hela EU. Men vi sitter också mest.
Sport • Publicerad 26 mars 2014
Foto: Gr¯tt, Vegard

Svenskar, luxemburgare och tjecker är värst i EU med sitt sittande. 20 procent av oss sitter i 8.5 timmar eller mer, varje dag. I rapporten står också att Portugal, Malta och Slovenien utmärker sig genom att runtomkring 30 procent av ländernas invånare bara sitter ner under två och en halv timmar – på en hel dag.

Å andra sidan är vi väldigt sportiga av oss i Sverige. 70 procent av alla svenskar sportar eller tränar minst en gång i veckan. I Bulgarien och Malta tränar däremot nästan ingen regelbundet - 78 procent av alla invånare i Bulgarien och 75 procent av invånarna på Malta tränar aldrig överhuvudtaget. Samtidigt tillhör svenskarna den kategori som allra oftast skyller på tidsbrist när vi struntar i att träna - hälften av dem som uppgav att de inte tränar, angav att det berodde på tidsbrist.

Enligt EU-barometern, bör lokala myndigheter anstränga sig mer för att få människor i olika länder att sporta, särskilt vad gäller invånarna i södra och östra Europa.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons