Svensk seger i bedrövligt väder

Fotboll Artikeln publicerades
VARAZDIN 20170919
Jubel efter att Sveriges Lina Hurtig (10) gjort 0-1 under tisdagens VM-kvalmatch Europa,  damer, grupp 4, mellan Kroatien och Sverige på Stadion Andelko Herjavec.
Foto: Jessica Gow/TT
VARAZDIN 20170919 Jubel efter att Sveriges Lina Hurtig (10) gjort 0-1 under tisdagens VM-kvalmatch Europa, damer, grupp 4, mellan Kroatien och Sverige på Stadion Andelko Herjavec.

Dyblött, råkallt och närapå ospelbart. Peter Gerhardssons första landskamp som förbundskapten blev ingen värdig värdemätare.

Men VM-kvalmatchen mot Kroatien gav det viktigaste – tre poäng. Sverige vann med 2–0.

Det aldrig sinande regnet i Varazdin förvandlade VM-kvalmatchen mellan Kroatien och Sverige till en allt annat än högkvalitativ fotbollsduell på en leråker.

Att Sverige alls fick till några målchanser, och till och med två mål, var med tanke på förutsättningarna ganska imponerande.

I den 62:a minuten stack Stina Blackstenius i en av många ruscher i djupled – precis som Gerhardsson hade önskat på förhand – och från högerkanten lyckades hon med ett hårt, lågt inlägg trotsa det svampiga underlaget och få fram bollen till Lina Hurtig i straffområdet. Hurtig hade bara att styra bollen i mål från nära håll.

Det såg ut att bli matchens enda mål, men strax före slutsignalen lyckades även Kosovare Asllani peta in 2–0 efter en svensk kontring.

För Peter Gerhardsson blev tre poäng i VM-kvalet en skön start som förbundskapten. Men att säga något om hur långt hans spelidé kan ta landslaget är helt enkelt omöjligt genom att bara kolla på matchen mot Kroatien.

Efter bara några minuter hade det gröna gräset förvandlats till en upptrampad brunprickig klafsmatta. Ju längre matchen led, desto mindre såg man av de tidigare vitt kritade linjerna.

Bollen rullade allt sämre i de små pölar som bildades på planen, och passningsspelet blev därefter.

För att summera: det var helt enkelt ingen bra dag för att spela fotboll.

En som såg ut att lida extra mycket av det bedrövliga vädret var Marija Banusic. Linköpings anfallsstjärna var tillbaka i startelvan efter två och ett halvt år utanför landslaget. Men som offensiv spets i mittfältet, strax bakom Stina Blackstenius på topp, kom hon ingenvart; Banusic tekniska spelstil är helt enkelt inte skapt för toviga, dyblöta gräsmattor.

Men den här tisdagen gick det bra utan Banusics offensiva spets. Sverige tog den seger man hade åkt till Kroatien för att bärga.

Härnäst väntar två hemmamatcher i kvalet: den 20 oktober mot Danmark i Göteborg och den 24 oktober mot Ungern i Borås.