Sundhages mål: OS-medalj

Fotboll (TT) Artikeln publicerades
Pia Sundhages leende räckte länge efter Olivia Schoughs mål.
Foto:TT
Pia Sundhages leende räckte länge efter Olivia Schoughs mål.

Pia Sundhage var lycklig, lättad och trött när hon kom ut i ankomsthallen på Arlanda dagen efter att fotbollslandslaget säkrat en OS-plats.

– Lycklig?, Tja, på en skala 1–10 får jag svara elva, sade förbundskaptenen.

Någon längre tid tänker inte Pia sätta av för att njuta av framgången.

– Jag tänker vara ledig i helgen och må bra. Sedan sätter vi igång med planeringen inför fortsättningen av säsongen, säger Pia Sundhage dagen efter 1–1-matchen mot Nederländerna – ett resultat som säkrade Sveriges biljett till OS i Brasilien i augusti.

Nu börjar ett intensivt arbete för förbundskaptenen, som kommer att få många resdagar i sin kalender.

– Om jag reste mycket och gjorde mycket inför EM 2013 så kommer jag göra ännu mer.

– Det innebär att jag ska vara på olika platser. Allt ifrån Tyskland, Frankrike till hemma i Sverige, Piteå, Umeå. Att vara närvarande helt enkelt. Jag vill följa spelarna i deras egen miljö, se deras tränare och möta alla spelare mellan fyra ögon. Jag vill veta minsta detalj, säger Sundhage.

Nästa uppdrag blir EM-kvalmatchen på bortaplan mot Slovakien den 8 april

– Det är bra att vi har EM-kvalet, det blir bra matcher. Sedan får vi se hur vi ska göra med lägret inför OS, det ska vi börja prata om nästa vecka.

Målsättningen i OS?

– Sverige har aldrig missat OS och jag är glad och stolt över att vi inte gjorde det nu heller. Sverige har heller inte tagit medalj i ett OS, det är klart att det måste vara vårt mål, säger Pia Sundhage.

Efter det misslyckade VM-slutspelet bytte Sverige spelsystem från klassiska 4–4–2 till mer offensiva 4–3–3. Tanken är att på så sätt bättre utnyttja snabbheten hos de svenska anfallarna.

Men under OS-kvalturneringen i Rotterdam fungerade det svenska försvarsspelet väl, samtidigt som offensiven lämnade en del övrigt att önska. Sverige hade få eller inga längre anfall, utan det mesta handlade om långa bollar upp mot tremannaanfallet som oftast bestod av Sofia Jakobsson, Lotta Schelin och Olivia Schough.

– Mittfältet behöver hjälp med sin spelbredd. Om det är en ytterback eller en yttermittfältare som ska komma ner, vet jag inte. Men vi kan inte bara spela på djupet som det blir här. Det är det inte någon människa som orkar med, och inte jag heller för den delen, säger Sundhage.

Även kvaliteten i passningsspelet måste bli bättre. Något Sundhage tror kommer att lösa sig när även den delen av landslagstruppen som har sina klubbadresser i Sverige lämnar försäsongsträningen och börjar spela tävlingsmatcher.

– Först och främst kommer de här spelarna som spelar i allsvenskan att få spela lite. För jag tycker att vi gör enkla misstag i passningsspelet och det kommer de rätta till under säsongens gång. Men vi behöver mer kvalitet i passningsspelet från backspelarna.

Fakta

Damfotboll i OS

Avgörs: 3–19 augusti.

Kvalificerade nationer: Brasilien, Colombia, Frankrike, Tyskland, Sydafrika, Zimbabwe, Nya Zeeland, Kanada, USA, Australien, Kina, Sverige.

Spelorter: Rio de Janeiro, São Paulo, Belo Horizonte, Brasília, Salvador, Manaus.

Lagen delas in i tre grupper om fyra lag. De två främsta lagen i respektive grupp går, tillsammans med de två bästa grupptreorna, till kvartsfinal.

Gruppspelet lottas 14 april i Rio de Janeiro.

Regerande mästare: USA.

Visa mer...