Sundhage till BT: "Vi spränger gränser"

Fotboll Artikeln publicerades

Ett nytt straffdrama – en ny bragdinsats.

Och på fredag kväll kan Pia Sundhage ta sitt tredje raka OS-guld.

– Det här laget spränger gränser, och det tänker vi fortsätta med, säger Sveriges förbundskapten till BT.

Sundhage svarar i telefon utanför den väldiga Maracana-stadion sent på tisdagskvällen efter presskonferens och mängder med intervjuer på plats.

Stolt över sitt lag, men samlad och fortsatt målmedveten, sammanfattar hon de senaste timmarna i Rio.

– Inramningen, publiken, straffarna, vår glädje, brasilianska tårar, det är förstås väldigt, väldigt mycket känslor på en och samma gång. Men jag är oerhört imponerad av tjejerna, vi går från klarhet till klarhet. Att behålla kylan och aggressiviteten i försvarsspelet matchen igenom och den mentala styrkan när det kommer till straffar, är fantastiskt starkt, säger hon.

Hur var stämningen i omklädningsrummet efteråt?

- Rent makalös. Det var glädje som gick att ta på. Nu har vi tagit en OS-medalj, och det är en historisk medalj. Men vi är inte framme än. Det här laget har visat att det kan spränga gränser, genom att först slå ut regerande OS-mästarinnorna och därefter Brasilien, med världens bästa spelare i Marta, och det tänker vi fortsätta med. Vi har en match kvar.

56-åringen från Marbäck vann guld med USA 2008 (Peking) och upprepade bedriften med samma nation 2012 i London. Nu finns chansen till tredje raka titeln - men denna gång som coach för det svenska landslaget.

– Det är något att se fram emot. Det är så många som är värda den här finalen och jag kan lova att vi kommer att kräma ur precis allt vi har på fredag. Jag ser i tjejernas ögon att vi vill mer.

Hur skulle du värdera ett OS-guld med Sverige jämfört med dina två tidigare som förbundskapten i USA?

– Nu mitt uppe i alltihop är det ju lätt att säga att det skulle vara det största någonsin. I USA förväntar sig alla guld, så är det inte i Sverige. Men sett till att Sverige inte har någon OS-medalj sedan tidigare så självklart, det skulle vara oerhört stort för många av oss.

Vill du hälsa något hem till Sjuhäradsbygden?

– Oj, den var svår, men jag är såklart oerhört glad att jag en gång i tiden började spela fotboll med grabbarna hemma i Marbäck, annars hade jag inte kommit hit och fått uppleva det här. Jag hoppas alla håller tummarna på fredag kväll.

Fakta

Sveriges galna väg till OS-finalen

Gruppspelet

Sverige–Sydafrika 1–0

Krampaktig premiärmatch, där Sverige hade svårt att leverera med det stora favoritskapet på axlarna. Men med 15 minuter kvar rakade Nilla Fischer in matchens enda mål och grejade tre poäng.

Brasilien–Sverige 5–1

Utklassningsseger för hemmanationen. 3–0 redan i första halvlek blev till 5–0 innan Lotta Schelin reducerade i slutminuten.

Kina–Sverige 0–0

Båda lagen var nöjda med 0–0 redan från start. Det präglade matchen – som mest kan liknas vid ett fotbollens sömnpiller.

Kvartsfinal

USA–Sverige 1–2 efter straffar

Bortdömda mål, straffdramatik och amerikansk handskbyte. Kvartsfinalen hade allt – och slutade med svenska glädjescener.

Semifinal

Brasilien–Sverige 0–1 efter straffar

Andra svenska straffavgörandet i slutspelet, andra segern – och andra skrällsegern. Offensivt fantastiska Brasilien gick mållöst från 120 minuters spel – och från straffpunkten visade sig Sverige vara starkast igen. Final!

Sammanställning: Oskar Pålsson

Visa mer...