Annons
Världscupdebutanten övertygade i kamp med världseliten i Kuusamos sprint. Var snubblande nära en finalplats.
Sport • Publicerad 28 november 2009
Hanna Falk slutade fyra i kvalet i världscuptävlingarna i finländska Kuusamo. Här syns hon under ett träningspass skidtunneln i Torsby.
Hanna Falk slutade fyra i kvalet i världscuptävlingarna i finländska Kuusamo. Här syns hon under ett träningspass skidtunneln i Torsby.Foto: Anders Robertsson

Sjua i världscupdebuten ger nya succérubriker för Hanna Falk, 20.

Och framöver kör Ulricehamnsstjärnan för en OS-biljett.

Annons

– Hon är ett av sex, sju namn vi pratar om, säger förbundskaptenen Magnus Ingesson till BT.

Den fina fjärdeplatsen vid årsdebuten i Bruksvallarna visade sig inte vara någon tillfällighet.

Falk fick chansen i landslaget – och tog den.

När förbundskapten Ingesson får chansen att sammanfatta premiärsprinten från finska Kuusamo är det ett namn han fastnar för.

– Hanna imponerade väldigt i dag. Att hon är snabb visste vi sedan tidigare, men på det här sättet, det var riktigt bra, säger han.

Kan du utveckla?

– Respektlösheten. Att gå in i sin första världscuptävling och ändå ha sådan kontroll på allt. Jag såg inga nerver, utan en skidåkare som kommer ut och visar att hon vill vara med här.

Vad innebär det här för framtiden?

– Att hon får fler chanser.

Nästa tävling i världscupen avgörs i Düsseldorf redan helgen som kommer (laget presenteras i morgon) – säsongens mest prestigefyllda lopp avgörs dock i Vancouver, under OS i februari. För även om Hanna Falk själv har uttalat att de olympiska spelen i ryska Sotji 2014 är det stora målet i framtiden öppnar den fina säsongsinledningen dörren även mot vinterns höjdpunkt.

Annons

Magnus Ingesson säger:

– Hanna har precis kommit upp på den här nivån, men som det är nu är hon en av dem som slåss om platserna på en klassisk sprint. Hon blir förhoppningsvis bättre för varje tävling framöver, sedan får vi se när Hanna själv är redo.

Den talangfulla Ulricehamnsåkaren vill helst inte prata OS:

– Jag kan inte gå och tänka på det. Jag är medveten om att jag är med och krigar och tackar förstås inte nej om det fortsätter att gå bra. Men det är inget mål jag har den här säsongen. Jag kör på för att bli bättre.

Resultatet i Kuusamo (läs om kval, kvartsfinal och semifinal här intill) ger dock rejält med självförtroende inför fortsättningen.

– På ett sätt känner man sig lättad, säger Hanna.

Hur då?

– Men just att jag kan vara med här. Att jag räcker. Det är så otroligt roligt att åka skidor på den här nivån.

20-åriga Falk rankar sjundeplatsen i Kuusamo som karriärens höjdpukt så här långt – även om hon svor en ramsa när finalplatsen uteblev.

– Just när jag fick reda på att tiden inte räckte för final blev jag lite småförbannad. Det hade varit så roligt. Men ju mer det här lägger sig är det klart att det har varit en suverän dag.

Annons

Blir det ytterligare sprintsatsning nu?

– Det tror jag inte. Jag fortsätter att träna efter min plan. Det har fungerat bra hittills.

Hannas succédag i Finland

Kval

Fyra. Enda oseedade åkaren som kvalade in till kvartsfinal. Knappt två sekunder efter dagssnabbaste Aino-Kaisa Saarinen.

– Jag hade min plan i huvudet om hur jag skulle lägga upp åkningen och följde den väl. När Magnus (Ingesson) ropade i backen att jag var i delad ledning fick jag grym energi. Jag kände mig faktisk väldigt lugn.

Kvartsfinal

Etta. Gjorde en bra backe efter en sämre start och tog efter en stark finish överraskande hem heatet.

– Man var i sin lilla bubbla, allt efter kvalet kändes som bonus. Jag blev lite nervös just innan start, när man såg vilka som stod vid sidan om, men sedan var det lugnt. Även om jag halkade ner till fjärde plats kände jag mig hela tiden stark inför upploppet.

Semifinal

Trea. Tog täten direkt och fick faktiskt en lucka. Tappade dock i backen och även om Falk tog en placering på upploppsrakan fattades det någon sekund för final.

– Jag bestämde mig för att köra direkt, hade inte mycket att förlora. Det tog emot lite i armarna i backen, även om upploppet var bra. Tyvärr räckte det inte riktigt till final.

David Axelsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons